Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

„Памет без давност“ за епопеята при Добрич или как рухна митът за „освободителите“

Новият сезон на предаването „Памет без давност“ по ТВ „Евроком“ започва на 4 септември с един по-различен формат. По покана на Община Добрич екип на предаването гостува в града, който ще отбележи  105 години от първото си освобождение от румънска власт, съобщи водещият Горан Благоев.

Предаването е заснето в Дом-паметник „Йордан Йовков“, а събеседници са му историците Радослав Симеонов и д-р Стоян Николов.

Предаването ще разкаже за освобождаването на Добрич на 4 септември 1916 г., както и за прочутата Добричка епопея, завършила победоносно за нас, българите на 7 септември преди 105 г. Горан Благоев уверява, че зрителите ще научаат много непознати факти от тази драматична част от новата ни история, когато българите се изправят срещу довчерашните си освободители – руснаците. За жестокостите над българското и турско население в Добруджа, извършени от отстъпващите румънски части; за невероятния героизъм на българската армия; за опасенията, че мирното население може да стане жертва на настъпващите казашки части; за саможертвата на добричлии, които помагат на войската и така превръщат Добрич в един от малкото български градове, защитавани не само от армията, но и от своите жители – за всичко това ще си говорим в първото ни издание за този сезон. Ще бъдат показани и оригинални ескпонати от фондовете на Регионалния исторически музей в Добрич – реликви от Добричката епопея.

Видеоразказ ще проследи живота на една доблестна българка – добричлийката Минка Сарийска, описана от Йордан Йовков в един от разказите му под името Шина. За реалната личност, превърната в литературен герой, за нейната самоотверженост с която увлича и други добричлии, за куражът й да помага на войниците чак на фронтовата линия разказва д-р Кремена Митева, литературен историк.

Екипът на „Памет без давност“ отвежда зрителите и във военното гробище-музей, където преди 105 г. са погребани представители на седем националности и три религии – разделени като противници от фронтовата линия, но обединени във вечността.

„Очаквайте една вдъхновяваща и затрогваща среща със събития и личности отпреди 105 години, когато съдбата на Добрич и Добруджа беше поставена на карта и когато за българите рухна митът за освободителите от Русия“, кани Горан Благоев.

Епизодът ще бъде излъчен в събота, 4 септември от 19.00 ч. по ТВ „Евроком“. Повторенията на предаването са в неделя (5 септември) от 13.00 ч. и в четвъртък (9 септември) от 22.00 ч.

c