Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Млади каменоделци ваят скулптури по Дамбата в Балчик

Група ученици от Професионална гимназия по каменообработване - с.Кунино са в Балчик, където ваят скулптури от каменните блокове по Дамбата. Те са за втори път в Белия град. Първият е бил преди три години.

Тук са по покана на сдруженията „Яйла“ и „Круни“, под егидата на кмета на Балчик. Поканиха ни и правим фигури на Дамбата, сподели пред Про Нюз Добрич ръководителя на екипа Даниел Кралев.

Каменни фигури ваят петима ученици и двама преподаватели от гимназията.

През 2021 г. Каменоделното училище чества своята 100-годишнина. Учениците му участват в различни форуми, където могат да представят тази така ценна традиция – каменоделството. Преди дни малки и големи се докоснаха до каменоделското изкуство, благодарение на деветото издание на организираното от Община Видин събитие, което се провежда в крепостта „Баба Вида“.

Училището по каменоделство е едно от двете в Европа и единственото на Балканите. В него учат 56 ученици, като от тази година има деца и от Русе, Малко Търново, а през следващата година ще има и ученик от Силистра. Все още училището няма възпитаник от област Добрич, каза Кралев.

Децата ще работят край морето до събота, а творбите им ще са завършени още в петък вечерта. Сътворили са Незабравка, Окото на Хор, знака на Балчик, ваза с орнаменти.

c