Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Автентични и редки оръжия, снаряжение и униформи от Първата световна война представят в Добрич

Изложбата „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916 – 1917 г.“ ще се открие на 3 септември от 17:00 часа в музея в Градски парк „Св. Георги“ в Добрич. Тя е подготвена от Регионален исторически музей – Добрич и Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“, а това е 17-ата съвместна експозиция на двете институции. Изложбата е посветена на събитията на Добруджанския фронт и Добричката и Тутраканската епопея.

С богат снимков материал са показани събитията на Добруджанския фронт от 1916 – 1917 г., като особено място е отделено на Тутраканската и Добричка епопеи. Посетителите ще могат да видят различни образци оръжия и униформи на воюващите от двете страни армии. Някои от експонатите представляват изключителна рядкост, каза председателят на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк“ д-р Добрин Добрев.

Всички представени оръжия са автентични, докато униформите на войници и офицери от различните армии са реплики, но сред снаряженията има и оригинални предмети.

Интерес представлява макет на оръдие „Шкода“ – 75 мм, образец 1915 година. То е пресъздадено от членовете на Регионалния клуб и се излага за първи път в експозиция. Внимание привлича тежка картечница „Максим-Соколов“, образец 1910 година. Интерес ще предизвика и възстановката на картечно гнездо.

Изложени са стари военни вестници, постери и документи, които възпроизвеждат битките в Северна Добруджа, капитулацията на Румъния, действията на конната дивизия на ген. Иван Колев, моменти от посрещането на българската армия в Северна Добруджа, показани са многобройните паметници на загиналите войници и офицери там. Показано е и другото лице на войната – отвличането в лагери в Молдова на хиляди добруджанци.

Национална научна конференция „Добруджанската епопея, Първата световна война и България през 1916 – 1918 г.“ ще се проведе на 9 септември в Тутракан и на 10 септември в Добрич. Научен ръководител е акад. Георги Марков. Ще бъдат представени 40 доклада на учени от Софийския университет, ВТУ „Кирил и Метдий“, Шуменския  университет, БАН, Държавен архив, Регионалните исторически музеи в Добрич, Варна, Тутракан, Хасково, Благоевград.

По повод 105 години от Освобождението на Добруджа РИМ Добрич издаде вестник с публикации на акад. Марков, Радослав Симеонов от Министерството на отбраната, доц. д-р Цветолин Недков от РИМ Добрич и други автори. Отпечатани са разкази на Йордан Йовков и Антон Страшимиров, представени са Мемориал „Тутраканска епопея“ и добричкото Военно гробище.

c