Водещи новини Образование

Училищна Телерик Академия с безплатни ИТ обучения за ученици в Добрич

Кандидатстването става онлайн до 10 октомври и не изисква предишни познания в
областта

Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви старта на приема за учебната 2021-2022 година. Покривайки над 95% от областите в България, над 2600 деца и младежи в 1-12 клас ще имат възможност да вземат участие в 130 школи в 41 населени места.

Ученици в 4-12 клас ще имат възможност да се обучават в една от четири безплатни школи по програмиране в Добрич. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 10 октомври и не изисква предишни ИТ познания.
Обученията започват в края на октомври и ще се провеждат до юли 2022 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Програмите са с продължителност 100 учебни часа и в Добрич се реализират в сътрудничество с Бизнес център Рила и с подкрепата на BICA Services, Лучия Тасева, Михаил Стойчев и ВГ ГРУП – Васил Григоров.

„Щастливи сме, че чрез школите ни учениците могат да се докоснат до света на технологиите и да навлязат в него, за да са по-свободни при избора си на бъдеща професия и локация, от която да работят. Целта ни е да им помогнем да са успешни независимо от сферата, в която изберат да се развиват, защото дигиталните умения са ключови за всяка професия – сега и занапред. Вярваме, че децата на България ще са готови за бъдещето, защото интересът към програмите ни расте с всяка изминала година и през 2021-2022 отваряме рекордните 130 школи в 41 населени места. По този начин все повече ученици от различни населени места ще имат достъп до безплатно и модерно ИТ обучение.“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

Обучения за 8-12 клас
С практическа насоченост и модерна програма, те подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. Гимназиалните ученици могат да участват в една от 2 програми:

 • „Разработка на игри“, където се запознават с едни от най-използваните технологии в света:
  HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри;
 • „Уеб програмиране“, в която усвояват основите на програмирането и се научават да създават собствени интернет страници.
  Обучение за 4-7 клас
  С практическа насоченост и модерна програма, в обученията по „Разработка на игри“,
  учениците се научават да програмират докато създават компютърни игри.
  Кандидатстване и приемен тест
  От учениците не се изискват предварителни познания по програмиране. Кандидатстването става онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия и включва тест с 30 логически задачи. Продължителността му е 45 мин, а учениците трябва да го направят най-късно до 10 октомври.
  Подготовка за професиите на бъдещето
  С помощта на интерактивните обучения на Училищна Телерик Академия учениците надграждат креативността и логическото си мислене, придобиват умения за решаване на проблеми и ключови дигитални компетенции. Придобитите познания са полезни за всички
  Училищна Телерик Академия (1-12 клас) на Фондация „Телерик Академия“ се организира в партньорство с:
  професии и сфери на развитие, включително и в един от най-перспективните сектори у нас – ИТ.
  След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга програма.
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *