Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С 13-14 процента намаляха ражданията в Добрич заради пандемията

Спад на раждаемостта през първите осем месеца на годината заради пандемията от COVID-19 се наблюдава в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на АГ-отделение д-р Ивайло Петев. Данните сочат, че броят на новородените е намалял с 13-14 процента в сравнение със същия период на миналата година.

Д-р Петев прогнозира пред медията ни рекордно ниска раждаемост през 2021 г. през октомври м. г. Тогава той посочи, че цифрите опровергават това, което масово се говореше, че ще има много новородени, защото хората ще си стоят вкъщи.

„В условията на криза не се правят бебета, независимо каква е тя”, коментира лекарят. Той каза, че не знае какво ще е положението по отношение на раждаемостта през следващите четири месеца, но не очаква да има някаква драматична промяна.

Повече от 20 интервенции са направени с новата лапароскопска апаратура, която болницата получи в края на май и която в последствие бе окомплектована за нуждите на АГ-отделение, каза д-р Петев. Мисля, че се развиваме доста добре в тази насока, коментира началникът на болничното звено.

c