Водещи новини - дясно Добрич Култура Общество Развлечение

Концерти, кино и дрон-шоу на тържествата в Добрич за 105 г. от Добричката епопея

105-годишнината от паметните сражения за Добруджа, записани в националната ни история като Добричката епопея, ще бъде отбелязана по тържествен начин в град Добрич.

От Община град Добрич припомнят, чр през септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на българската армия, активно подпомагана от българското добруджанско население. Героичният ход на Трета българска армия, известен като Добричката епопея е едно от най-великите дела за свободата на България.

На 7 септември тържествената програма по този случай ще започне от 09.00 ч. с Почетно шествие в памет на загиналите воини в Добричката епопея от пл. „Свобода“ до Военно гробище музей, където от 10.00 ч. ще бъде отслужена Панихида за загиналите и ще бъдат поднесени цветя.

Венци от признателните поколения ще бъдат положени и на паметника на легендарния командир на първа конна дивизия ген. Иван Колев от 11.00 ч.

Поканата за отбелязване на тези важни както за Добруджа, така и за цяла България исторически събития, е към всички добруджанци и гости на региона.

Официалната празнична програма за 7 септември включва още:

12.00 ч., пл. „Свобода“Концерт на Професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа” с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, хореограф Иван Иванов и музикален ръководител Живко Желев

18.00 ч., Драматичен театър „Йордан Йовков“Премиера на петия филм „Епопеята при Добрич“ от документалната поредица „Помни войната 1915-1918“ Режисьор Мария Цветкова, Сценарист и консултант Радослав Симеонов

19.30 ч., сцена на пл. „Свобода“Концерт на  Представителен гвардейски духов оркестър. Диригент подполковник Ради Радев – Главен диригент на Българската армия и Началник на Гвардейския представителен духов оркестър

В нощните часове – Светлинно шоу с дронове

Нека бъдем всички заедно и се поклоним пред паметта и саможертвата на българските воини, врекли се в името на България!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *