Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Художествено-фотографски мост над красотите на Северното Черноморие

„Джемал се влюбва в Северното Черноморие като дете, когато е бил с родителите си на почивка и сега се връща тук често, за да снима красотите му. Затова виждам тази изложба като мост между миналото и бъдещето. Той много обича Балчик и една от неговите мечти е да стане балчиклия. Мечтата му да направи своя изложба в града вече е сбъдната, пожелавам му да сбъдне и другата“, разказа Айтен Мустафова, куратор на изложбата художествена фотография „Красотите на Северното Черноморие“ на Джемал Мехмедов. 

Изложбата беше открита на 25 август от Маруся Костова, директор на Международния форум „Българско наследство“, на която авторът благодари искрено за вдъхнатото доверие и вярата в него. Джемал Мехмедов е по професия инженер, но отскоро и професионален фотограф пейзажна и въздушна фотография, както и видеозаснимане с дрон. „Аз не съм толкова самоуверен човек по природа. Снимам отдавна като любител, а благодарение на Маруся Костова се занимавам вече и професионално с художествена фотография“. Намерението му е да обиколи и заснеме всички забележителности на България. В първата си самостоятелна изложба Джемал Мехмедов представи една избрана част от художествени фотографии на девствено красиви места по Северното Черноморие, които трудно можеше да бъдат различени от картини. Специалната му техника и обработката на фотографиите отразяват неговото виждане за красотата на природата и дори я преекспонират. Цъфналите макове в една от фотографиите приличат на рисувани с туш, а цветът на морето е оловен. „Оловното море”-, така трябва да се казва тази фотография, а не Зеленка“, възкликна поета Иван Станчев, който присъства на откриването. Художествените фотографии обаче не носеха поетични заглавия, а кратките и ясни имена на заснетите местности край Балчик, Каварна, Шабла и чак до границата: “Иканталъка“, „Зеленка“, „Болата“, „Фарът“ и т.н.

 Особеното за автора на изложбата, който е роден в Шумен, но работи в Русе, е съчетанието на една чисто техническа, инженерна професия с изкуството като хоби. Освен художественото фотографиране на пейзажи, Джемал Мехмедов прави преводи на Омар Хайям от руски и турски език, които понякога комбинира със свои фотографии. „Получава се много интересна и въздействаща смесица“, разказа Маруся Костова, директор на Форума, в рамките на чието седмо издание се провежда изложбата „Красотите на Северното Черноморие“. Художествените фотографии на Джемал Мехмедов, които могат да бъдат откупени от всеки ценител, ще останат изложени в Мелницата /Актовата зала/ в гр.Балчик до 5 септември т.г., след което изложбата продължава на север в Каварна и Шабла.

Натали НИКОЛ

c