Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Браншовик от Добрич: Ресторантският бизнес е в нокдаун, едно кебапче може да стигне 5 лева

Ако влязат в сила предложените ограничения заради Ковид кризата, ресторантите и  заведенията ще затворят на 99%, прогнозира Димитър Димитров, председател на браншовата организация за област Добрич.

„Колегите са силно разстроени от ситуацията. Много от тях ще останат без работа, ще загубим кадрите си, всичко е несигурно“, добави Димитров. Собственици на заведения за хранене от областта се включиха вчера в организирания във Варна протест срещу предложените мерки за ограничаване на пандемията. Ресторантьорите категорично са против задължителното ваксиниране на заетите в бранша.  

„100% ваксиниран персонал не можем да имаме. Не можем да задължим хората да се ваксинират. Част от тях са с хронични заболявания и не им се препоръчва ваксиниране. Други пък не желаят, защото са прекарали болестта. И влизаме в един огромен филм да доказваме, да правим тестове и особено пък да искаме от клиентите да показват документи за тестове или за преболедуване.

Ние нямаме такива права!

Ние нямаме право, ние не можем да изискваме от хората никакви лични данни. Всеки клиент може да каже: „Няма да дам!“, и ние нищо не можем да направим, даже да извикаме полиция. В България ваксинирането е желателно, не е задължително. Но защо ние трябва да се занимаваме с това и в качеството си на какви? Защо на нас се вменява това? Ние трябва да застанем срещу клиента, а не да го посрещнем любезно и да го обслужим. Трябва да му покажем как няма да го приемем.

Ние ще спорим, или ще обслужваме клиенти?“, емоционално коментира Димитров.

Той посочи, че освен мерките, и вдигането на цените ще накара много от колегите му да мислят за затваряне. „Токът от 1 септември ще е 460 лева на мегават, а преди 3 месеца беше 75 лв. Сега ще плащаме пет пъти повече за ток. Бензинът се вдигна, заплатите се повишиха – това лято възнагражденията на персонала в заведенията са между 1300 и 3000 лева. Как да ги задържим? Колко ще поскъпне всичко? Ако се калкулират правилно цените, нищо чудно до напролет едно кебапче да стигне 5 лева. По-добре да затворим“, отбеляза Димитров.

Браншът е на мнение, че в момента не може да се направи нищо – няма редовно правителство, идват избори, а даже и да се актуализира бюджетът, за сектора пари пак няма да има.

„Усещам, че всички са уплашени от кризата, вече няма хора по улиците. Няма лошо да се спазват мерките, но това като цяло не се случва. Вчера и днес обиколих над 10 обекта и мога да кажа, че мерките в заведенията се спазват много стриктно – има дезинфектанти, инструкции как да се държат клиентите. Ние сме най-проверяваният бранш. За месец имаме по 5-6 проверки на обект.  Обаче не сме равнопоставени с търговските вериги и моловете – при тях е пародия. Няма контрол, но тях не ги затварят“, коментира още ресторантьорът.

Прогнозира, че 1800 души от туристически бизнес от областта ще излязат на борсата до две седмици, след като държавата се затваря.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев предложи преди дни за заведенията:

·         Преустановяване работата на закрито на заведения за хранене, като се допуска обслужване на открито при осигуряване на отстояние от 2 м. между столовете на масите и посетители на групи до 6 човека на маса, с ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

·         Преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, но не повече от 50% от капацитета на заведението.

c