Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Заради мъртви щъркели: Обезопасиха участък от електрическата мрежа край село Стожер

Енерго Про предприе необходимите мерки за обезопасяване на съоръженията си в района на село Стожер, заради загиналите край селото щъркели, съобщиха електроразпределителната компания. През миналата седмица мигриращи от Северна Европа птици попаднаха под напрежение и умряха. През вчерашния ден екипите на компанията са обезопасили 33 стоманобетонни стълба и са монтирали13 птицезащитни устройства на железорешетъчни стълбове в района.

РИОСВ-Варна провериха сигналите за умрели от токов удар щъркели край Стожер

За последните 18 месеца компанията е поставила близо 18 000 броя птицезащитни устройства на стойност 957 хиляди лева. Съоръженията са разположени в Североизточна България, където преминават миграционните маршрути на птиците. През последните години важен фокус в дейностите на електроразпределителното дружество е монтирането на птицебрани, птицезащити и защитни платформи, посочват още от дружествто.

„Електромонтьорите на ЕРП Север често влизат в ролята на спасители на пернатите животни. Компанията от години работи съвместно с Българско дружество за защита на птиците и РИОСВ във важни за пернатите животни местообитания за обезопасяване на електрически стълбове с цел тази сериозна заплаха да бъде смекчена. ЕРП Север с готовност се отзовава на сигнали и полага грижи за осигуряване на спокойното пребиваване на птиците в страната ни.

За съжаление всяка година се наблюдава изменение в прелетния маршрут на птиците при ежегодната им миграция. Въпреки че електроразпределителното дружество реагира своевременно и ежегодно монтира птицезащитни устройства по новоизбраните от пернатите животни места за престой и почивка преди отлитането им на юг, е практически невъзможно да бъде определен с точност предстоящия им район на прелитане за всеки следващ сезон. Това води до инциденти, които трудно могат да бъдат предотвратени въпреки постоянната работа по обезопасяване на прелетните маршрути. Програмата на ЕРП Север за защита на птиците е дългосрочна и се реализира целогодишно, като мерките са съобразени в зависимост от сезона и миграцията на птиците“, изтъкват още от компанията. 

c