Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С над 340 хиляди лева ремонтират читалището в село Дъбовик

С пълна сила върви основният ремонт на читалище „Дора Габе“ в село Дъбовик. Сградата на културната институция ще бъде изцяло реновирана по трансграничен проект, който е съвместен с Община Ген. Тошево и общините  Мурфатлар (Румъния) и Болград (Украйна).

В момента се работи паралелно по няколко основни точки – изгражда се нова ограда от бетонни блокчета, прави се основен ремонт на покрива и се извършват строително-монтажни дейности по фасадата на сградата. Вече е поставена PVC дограма. Всички помещения вътре в читалището, включително и основната концертна зала, също ще бъдат реновирани. Дейностите включват още внедряване на мерки за енергийна ефективност, най-малко клас на енергопотребление „С“, подобряване на експлоатационните условия и дълготрайност на сградата и ремонт на прилежащите пространства около нея.

Ще бъде извършено обновяване и на музейната експозиция, посветена на именитата българска поетеса Дора Габе, а накрая ще бъде доставено модерно оборудване за читалището.

Водещ партньор по проекта е Община Генерал Тошево, а общата му стойност възлиза на 2 244 197 лева. Размерът на финансирането от Европейския съюз е 2 064 659 лева. За ремонтът на НЧ „Дора Габе – 1940“ са предвидени 343 132 лева с ДДС.

c