Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Приятели спасиха щъркел, стават му осиновители в зооцентъра в Добрич

Като сюжет за малък разказ е историята за спасяването на щъркела Мирко по пътя между Балчик и Генерал Тошево, между селата Дропла и Змеево.

Главните действащи лица са Георги Стефанов, по-известен като Генко, и приятелят му Станимир. Както и дългокраката птица, която дни наред се подвизавала край пътя и смело крачела по асфалта с риск профучаваща кола да я отнесе.

„Често пътувам до Балчик. Забелязах, че щъркел стои край пътя. В началото мислех, че е гипсова фигура. Следващия път забелязах, че се движи“, разказа пред Про Нюз Добрич Георги. Преди  дни отново тръгнали с приятел към Балчик. „На връщане спряхме до  бостанджии, недалеч от щъркела. Попитах ги дали му дават вода – показаха ми бутилка от минерална вода. Казаха, че го хранят като топят хляб. Приятелят ми опита да хване щъркела, който тръгна по асфалта, а по пътя беше пълно с румънски автомобили, тъй като трафикът там е много натоварен. Наложи се да показваме на шофьорите да внимават, за да не го сгазят. Изпреварих щърка и успяхме да го вкарахме в един слънчогледов блок. Тогава го хванахме“, продължава разказа си Генко.

От бостанджиите разбрали, че и други, вероятно от някаква институция, са правили опит да го заловят, но безуспешно. Тогава натоварили птицата в багажника на колата и го закарали в Центъра за защита на природата и животните в Добрич, който е и Спасителен център за диви животни. Предали го на охраната, защото бил почивен ден. На следващия ден се обадил директорът на зооцентъра Християн Христов, за да обясни, че щъркелът е добре. Няма да се наложи да бъде карантиниран. Има бял пръстен и по него ще го познаваме.  Георги попитал с какво се храни птицата и обеща редовно да го посещава в зооцентъра и да му носи подходяща храна – червейчета, жабки.  

Той ще зимува тук. От ЦЗПЖ обяснили, че напролет пускат щъркелите навън и който отлети, отлети, а другите остават. Този е млад. Казаха, че е добре и се храни се, обясни Георги.

Кръстили птицата Мирко – от СтаниМИР и ГенКО.

c