Водещи новини - дясно Общество

Очаква ни хладен, но слънчев септември

Средните температури през месеца ще бъдат под климатичните норми. Като цяло тази година месец септември ще бъде по-хладен от обичайното.

Валежните дни ще бъдат значително под нормата, като в повечето части на страната месечните количества ще останат под средните. Ще има много слънчеви часове и повечето дни ще са подходящи за морски и планински туризъм. Има условия за чести намалени видимости в сутрешните часове.

Месецът ще започне с валежи главно в западните и централни части от страната. Слаби валежи по Черноморското ни крайбрежие се очакват около 5,6 септември. В края на първата деседневка се очаква повече слънце. Сухо без валежи ще бъде времето в средата на месеца.

Към 13-ти, 14-ти от северозапад ще поникне малко по-свеж въздух и дневните температури ще се понижат чувствително под 25,26 градуса.

В периода 15 до 21 утрините ще са свежи с условия за краткотрайни мъгли. Най-ниските температури ще са от 9 до 14 градуса, но впоследствие слабо ще се повишават. Ще бъде слънчево с дневни температури до 25,29 градуса. Временни заоблачавания ще има в сутрешните часове над Черноморието, а след пладне над планините. Без валежи.

Нови валежи в западните части от страната ще има около 21,22 септември, а в периода от 26 до 30 септември, над цялата страна със захлаждане. Дневните температури ще бъдат под 25 градуса.

Септември е един от най-сухите месеци. Нормалната сума на валежите е в рамките 25 – 50 литра на квадратен метър, в планинските райони до 70, 80. Има и изключения – например през годините: 1924, 1930, 1973, 1983, 1999, 2005 месечната сума е няколко пъти над нормата.

Източник: Труд

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *