Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Безвъзмездно: Нова апаратура получава всеки медицински център с Covid зона в област Добрич

Всеки медицински център или Диагностично-консултативен център, който е разкрил Covid зона за диагностика и амбулаторно лечение на болни, ще получи безвъзмездно апаратура на стойност 50 000 лева. Това бе оповестено от Министерство на здравеопазването.

Оттам уточняват, че това могат да бъдат подвижни рентгенови апарати тип Кугел, апарати за ехокардиография или електрокардиография, апарати за лабораторна диагностика, дефибрилатори, кислородни бутилки по списък, одобрен от Министерството на здравеопазването. Всяко лечебно заведение може да избира от списъка, апаратура от която има най-голяма необходимост. Заявленията ще се приемат в МЗ чрез Регионалните здравни инспекции.

Средствата за закупуването на апаратите са заложени в Оперативна програма "Региони в растеж".

Отделно от тази апаратура, всяка Covid зона ще получи от МЗ безплатно по 30 апарата за измерване на пулс и кислородна сатурация, които може да предоставя за ползване от пациенти с Covid-19 в домашни условия за времето на провеждане на амбулаторното лечение. Мониторирането на кислородната сатурация е сред най-важните показатели за контрол на тежестта на протичането на заболяването и преценка за необходимостта от хоспитализация.

c