Водещи новини - дясно Здраве

11 медицински центъра в област Добрич имат разкрити Covid зони

Министерството на здравеопазването публикува списък на диагностично-консултативните и медицинските центрове на територията на страната, където има разкрити COVID зони. В област Добрич те са общо 11.

Медицинските центрове са 9:

“АМЦСМП  ОМЦ  Свети Николай Чудотворец” ЕООД

МЦ І Каварна ЕООД

“МЦ Евромедика – Каварна” ЕООД

„МЦ I -Генерал Тошево” ЕООД

“МЦ-Тервел” ЕООД

АМЦСМП „Очна клиника Света Петка“ АД

МЦ-І-Балчик ЕООД

МЦ-Добрич ЕООД

“МЦ Вива Феникс” ООД

Диагностично консултативните центрове са 2:

“ДКЦ-1-Добрич” ЕООД

ДКЦ-2-Добрич” ЕООД

Към момента договори са сключили:

МЦ-І-Балчик ЕООД   гр.Балчик ул. “Д-р Зл.Петков” 1                 

 “МЦ Вива Феникс” ООД     гр.Добрич      ул. “Независимост” 2, ет.4              

 “ДКЦ-1-Добрич” ЕООД       гр.Добрич      ул. Д. Петков 3                      

 “ДКЦ-2-Добрич” ЕООД       гр.Добрич      бул. “25-ти септември” 68    

Припомняме, че здравното министерство съобщи, че всеки медицински център или ДКЦ, който е разкрил Covid зона за диагностика и амбулаторно лечение на болни с Ковид-19, ще получи безвъзмездно апаратура на стойност 50 000 лева. Това могат да бъдат подвижни рентгенови апарати тип Кугел, апарати за ехокардиография или електрокардиография, апарати за лабораторна диагностика, дефибрилатори, кислородни бутилки и др. по списък одобрен от  инистерството на здравеопазването. Лечебните заведения могат да изберат от списъка тези апарати онези, които са им най-необходими. Заявленията ще се приемат в МЗ чрез Регионалните здравни инспекции. Средствата за закупуването на апаратите са от Оперативна програма “Региони в растеж”. Осигуряването им стана възможно след промяна на условията на програмата, извършено през месец юни от настоящето ръководство на МЗ.

Отделно от тази апаратура, всяка Covid зона ще получи от Министерство на здравеопазването безплатно по 30 апарата за измерване на пулс и кислородна сатурация, които може да предоставя за ползване от пациенти с Covid-19 в домашни условия за времето на провеждане на амбулаторното лечение. Мониторирането на кислородната сатурация е сред най-важните показатели за контрол на тежестта на протичането на заболяването и преценка за необходимостта от хоспитализация.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *