Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Премиера на първия филм за Епопеята при Добрич, сценарист е Радослав Симеонов

За първи път в Добрич ще бъде представен петият епизод от документалната филмова поредица под наслов „Помни войната  1915 – 1918. Зрителите ще могат да го гледат на 7 септември от 18 часа в голямата зала на Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Добрич напълноо безплатно, съобщи за Про Нюз Добрич сценаристът му и консултант, историкът Радослав Симеонов.

Проявата е част от честванията на 105-годишнината от Добричката епопея.

На 7 септември в Добрич ще бъде неговата първа публична премиера. От 18 часа ще бъде представен в Голямата зала на ДТ „Йордан Йовков“. Ще има среща с творческия екип. Тук ще бъде режисьорката Мария Цветкова и генерал майор Явор Матеев, командващ Специалните сили на РБ, който е участник във филма, тъй като неговият дядо е загинал в боевете за Добрич.

Филмът е с продължителност 37 минути.

Историкът от Добрич Радослав Симеонов е сценарист във филма “Помни войната”

Документалната филмова поредица на ВТК „Помни войната 1915-1918“ с автор Мария Цветкова увековечава бойната слава на Българската армия през Първата световна война.  Продуцент на продукцията е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей.  Първите три епизода от нея бяха посветени на проблема за началото на Първата световна война, разгрома над Сърбия и битката при Каймакчалан. Това са събития, които фактологически предхождат появата на Добруджанския фронт. Следващите епизоди – четвърти и пети, са посветени на Добруджанския фронт, обясни Радослав Симеонов. Той е консултант на всички епизоди, а на четвърти и пети е и сценарист. Четвъртият е посветен на Тутраканската епопея, а петият, който е завършен съвсем скоро, е за Добричката епопея.

Кинозалата в Добрич не побра всички желаещи да видят филма „Помни войната 1915-1918”

За първи път Добричката епопея става обект на кинематографиране. За първи път се прави филм за нея, което е много важен принос за нейното популяризиране, за нейното разбиране, за осветляването й като историческо събитие, за което се говори едва от 90-те години на миналия век, защото преди това то е било под информационна пелена. Не е било позволявано да се пише, да се говори за нея.

С този филм ние се опитваме да възстановим потъпканата национална памет, сподели още Радослав Симеонов.

Кадри: ВК, „Помни войната  1915 – 1918“

c