Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Пианистка от Добрич с престижни награди от Международен конкурс в Испания

Родената в Добрич Калия Калчева учи в САЩ и е лауреат на множество награди

25-годишната българска пианистка Калия Калчева завоюва второ място на приключилия тази вечер в Испания Международен конкурс по пиано състезание Vigo International Piano Competition. Тя спечели и специалната награда за изпълнение на Бах.

Калия беше един от шестимата пианисти, които се представиха тази вечер на сцената на конкурса. Той се провежда в три кръга, в които участниците се представят с репертоар по свой избор.Това е едно от малкото състезания в света, където няма възрастови ограничения, тъй като не би трябвало да има пречка за правене на музика. Журито включва музиканти на най-високо световно ниво. Негов председател бе Тамас Васари, дете-чудо, роден в Унгария, той се реализира като виртуозен пианист.

Родената в Добрич Калия Калчева е лауреат на множество награди.

Калия е едва на 5 години, когато я водят на първия й урок по пиано. Издава албум с детски песни, написани от майка й и записани в звукозаписно студио на баща й. Калия е на 6, когато семейството й се премества в София. Предстои й да бъде първокласничка, а родителите й се посвещават изцяло на музикалната й кариера. През 2015 година Калия завършва Национално Музикално Училище „Любомир Пипков“ – София, със специалност пиано, в класа на проф. Милена Моллова.

В началото на 2015 година, Калия кандидатства за бакалавърската програма на престижния Manhattan School of Music в Ню Йорк. Избрана е да учи там сред повече от 3000 кандидати. Изучава Piano Performance в престижния „Джулиард“ - висше училище в Ню Йорк, САЩ, където се обучават студенти по драма, танц и музика. През 2019 г. Калия направи дебюта си в Ню Йорк с концерт в залата на Алис Тъли.

c