Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Добрич посрещна над 200 бивши граничари по случай 75 години Гранични войски

Кадър: ИА "Добруджа"

Добрич бе домакин на най-мащабната проява в историята на Гранични войски – честването на 75-годишнината от създаването им. Над 200 бивши граничари от цялата страна се събраха тук, за да почетат създателя на българската държава Кан Аспарух. Те положиха венци и цветя на паметника му. След обща снимка, те се отправиха към ресторанта, където бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол, съобщи за Про Нюз Добрич Венелин Днендов, председател на Инициативния комитет.

Бяха получени поздравителни адреси от бившия началник на Гранични войски, от настоящия на Военна полиция, генерал майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции и от други.

С едноминутно мълчание бяха почетени загиналите другари в защита на българската граница.

За доброто настроение се погрижиха и Славеят на Добруджа Калинка Вълчева и нейния ученик Петър Петров и оркестър „Извор“.

Решението Добрич да бъде домакин на честването е взето преди две години, когато бившите граничари се събрали в Тутракан. Тогава групата от Добрич предложила честването послучай 75-годишнината да се състои тук. Създаден Инициативен комитет, който осъществил организацията на събитието, в което участваха  близо 200 души от цяла България, което го превърна в най-голямото по мащаб събитие на Гранични войски.

На 10 август 1946 г. е утвърден от Народното събрание Закон за създаването на Граничната милиция. Законът се публикува на 27 август същата година. Съгласно него Министерството на войната се освобождава от грижите по охраната на границата и “При Министерството на вътрешните работи се учредява управление на Граничната милиция, на която се възлага пазенето на границата… Служителите на Граничната милиция имат права на служителите на сегашната войска.” На 8 октомври 1946 г. с постановление на Министерския съвет Граничната милиция се преименува в Гранични войски.
В процеса на изграждането на Гранични войски се утвърждават и военните ритуали, които допринасят за войнското, естетическото и нравственото възпитание не само на граничарите, но и на техните близки, на граничното население.
Полагането на военната клетва е един от най-силно въздействащите дни за граничните райони. В нейното съдържание се включва най-хубавото от клетвите на дедите ни.

За времето от 1962 г. до 1972 г. Гранични войски са към Министерството на народната отбрана, а през останалия период от съществуването си - в системата на Министерството на вътрешните работи.
От 1989 г. до 1991 г. Гранични вой-ски са обединени с Вътрешни войски под общо командване и общо наименование - Войски на МВР.

c