Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Започна жътвата на слънчогледа в област Добрич

Започна прибирането на слънчогледа в област Добрич. Ожънати са отделни полета в морските общини Балчик и Каварна, съобщи за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Между 200 и 270 килограма от декар жънат колегите в момента, но това са стартови данни. В добри години слънчогледът дава между 300 и 350 кг./дка.“, посочи Жекова.  Миналата година средният добив за страната беше около 200 кг./дка.

По думите на Жекова, картината при пролетниците е доста шарена.

„Има микрорайони, където имаше валежи и там земеделците ще жънат със сигурност добри слънчогледи и царевици. Има обаче места, където не е валяло от доста време. Така че картината с добивите от пролетници в Добруджа ще бъде доста пъстра. Надяваме се на среден добив от около 300 кг./дка от слънчогледа и около 700 кг./дка от царевицата. Но това е прогноза, защото юни месец, когато валяха многото дъждове, тръгнахме с едни очаквания и после засушаването редуцира добивите“, коментира Жекова.

Масово жътвата на слънчоглед и ранни хибриди царевица ще започни до седмица. Започнала е сеитбата на рапица на отделни места в областта, тъй като тя е с предшественик пшеница.

c