Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Уникален златен пръстен от Калиакра става награда, първи го получи кметът на Каварна

Учредиха награда „Златен пръстен“  за заслуги на личности, допринесли за опазване на културното наследство и за развитието на туристическия потенциал

Древен златен пръстен от Калиакра става награда за заслуги към културното наследство. Неговият първи носител е кметът на Каварна Елена Балтаджиева. Отличието беше връчено днес от директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. Именно под нейно ръководство бе археологическата експедиция, която през 2019 година откри уникалната находка при проучването на крепостта Калиакра.

„Пръстенът на Георги“ е най-красивия пръстен от средновековието, намерен у нас. Затова и доц. д-р Бони Петрунова учредява награда златен пръстен за заслуги на личности, допринесли за опазване на културното наследство и за развитието на туристическия потенциал.

Елена Балтаджиева е първият носител на този приз. Тя е отличена за принос по опазване на културното наследство и работа по популяризирането на средновековната българска столица Калиакра и като цяло на Северното Черноморие. 

Доц. д-р Петрунова изказа благодарности за това, че с финансовата помощ на Община Каварна и на Българския институт по археология към БАН, групата от археолози и стажанти, както и местни жители и студенти, под нейното ръководство имат възможност да проучват района на Калиакра.

Елена Балтаджиева благодари за честта, с която е удостоена и поясни, че ползотворната съвместна работа ще продължи и занапред.

Масивният златен пръстен с монограм е от богатото погребение, разкрито на нос Калиакра през 2019 година. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е намерен в един от гробовете на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век). Уникалната находка разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло.

c