Водещи новини - дясно Каварна Общество

Уникален златен пръстен от Калиакра става награда, първи го получи кметът на Каварна

Учредиха награда „Златен пръстен“  за заслуги на личности, допринесли за опазване на културното наследство и за развитието на туристическия потенциал

Древен златен пръстен от Калиакра става награда за заслуги към културното наследство. Неговият първи носител е кметът на Каварна Елена Балтаджиева. Отличието беше връчено днес от директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. Именно под нейно ръководство бе археологическата експедиция, която през 2019 година откри уникалната находка при проучването на крепостта Калиакра.

„Пръстенът на Георги“ е най-красивия пръстен от средновековието, намерен у нас. Затова и доц. д-р Бони Петрунова учредява награда златен пръстен за заслуги на личности, допринесли за опазване на културното наследство и за развитието на туристическия потенциал.

Елена Балтаджиева е първият носител на този приз. Тя е отличена за принос по опазване на културното наследство и работа по популяризирането на средновековната българска столица Калиакра и като цяло на Северното Черноморие. 

Доц. д-р Петрунова изказа благодарности за това, че с финансовата помощ на Община Каварна и на Българския институт по археология към БАН, групата от археолози и стажанти, както и местни жители и студенти, под нейното ръководство имат възможност да проучват района на Калиакра.

Елена Балтаджиева благодари за честта, с която е удостоена и поясни, че ползотворната съвместна работа ще продължи и занапред.

Масивният златен пръстен с монограм е от богатото погребение, разкрито на нос Калиакра през 2019 година. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е намерен в един от гробовете на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век). Уникалната находка разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *