Водещи новини - дясно Култура

След дълго прекъсване пленер „Хартията“ се завръща в галерията в Добрич

След дълго прекъсване Художествена галерия – Добрич възражда традицията да се провеждат международни пленери и изложби, посветени на хартията. Пленер „Хартията 2021“ (01-10 септември) е новото събитие в календара на галерията. В началото на тази година екипът ни разработи проект със заглавие „Хартия и цвят“, който в предстоящото си издание акцентира върху колажа. Проектът получи одобрение и финансова подкрепа от Община град Добрич. Галерията предоставя работно пространство и основни материали на участниците, които ще бъдат настанени в хотел „Вила ди Полета“ – наш партньор в начинанието. Съорганизатор на събитието е и Дружество на добрички художници – Добрич. Екипът ни изготви и проект за издаване на каталог от събитието, който бе одобрен от Министерството на културата и финансиран в рамките на конкурсната сесия на тема „Събития, организирани от музеи и художествени галерии в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства“ за тази година.

Пленерът ще протече на фестивален принцип и обхваща много и разнообразни дейности. В него ще участват 10 художници: Вера Пенева, Красимира Дренска, Жени Адамова, Цветелина Максимова, Николина Джановска, Венета Велева, Веселин Дамянов – Вес, Румен Нечев, Иван Велчев, Валери Чакалов. Работният процес в ателието ще може да се наблюдава в реално време от зрители и посетители. Вечерната програма включва индивидуални представяния на авторите, които ще запознаят посетителите със своите международни участия, концепции и творчески търсения.

Събитието ще завърши с изложба на творбите, създадени по време на пленера, а в рамките на месец след приключването ѝ ще бъде издаден и каталогът.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *