Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Международен шампион ще оцвети небето над Шабла с огромни хвърчила

„Фестивал на хвърчилата Шабла - 2021“ ще се проведе на 4 и 5 септември (събота и неделя) от 10 до 18 ч. Мястото е обичайното - местността „Малкото море“, южно от фара на нос Шабла. Официалното откриване ще бъде на 3 септември (петък) от 18:30 в сградата на Зелен образователен център, гр. Шабла.

Тази година във феста ще участва Андрес Сок - летец на кайт от Естония, който се занимава се с хвърчила от 2000 година.

„Когато Съветският съюз се разпадна, започнах да пътувам. Бях в Швеция (Стокхолм) и купих за моята дъщеричка хвърчило от малък магазин за играчки. Тя не беше толкова впечатлена от това хвърчило, но аз го намерих за изключително.

През 2005 г. направих някои проучвания в интернет и разработих първия си каскадьор“, споделя Андрес.

След като открил света на хвърчилата, започнах да пуска и надуваеми хвърчила.

Първият му кайтфестивал бил Фано (Дания) през 2006 г. От тогава досега е участвал в много и различни фестивали на хвърчила като: Ахмедабад (Индия), 6 години подред Гоа, международен фестивал на хвърчила (Индия), 6 години подред Международен фестивал на хвърчила Боренео (Малайзия), 2 години Международен фестивал на хвърчила Frejus (Франция), Международен фестивал на хвърчила в Леба (Полша), Международен фестивал на хвърчила Сатун (Тайланд), Пикник на майчиния ден (Финландия) всеки май от 2002 г., Международен фестивал на хвърчилата Tryhutty (Украйна).

През 2018 г. на Международния фестивал на кайт Леба (Полша) печелих първо място в състезанието за каскадьори, а през 2019 г. - второ място.

В Шабла той предвижда да пристигне с 12 квадратни метра хвърчило в цветове на Естонски флаг с опашка от 25 метра. „Надявам се да направя българското небе цветно с моите хвърчила и да накарам хората да се усмихнат. Попътен вятър!“, споделя естонецът.

c