Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Всяка болница в област Добрич с COVID зони за триаж на съмнителни пациенти

Всяко лечебно заведение за болнична помощ да разкрие кабинет за триаж на пациенти съмнителни за COVID – 19. Това предвижда заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова.

Във всички градове, където е възможно, ще функционират COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове /ДКЦ/, в които ще се извършва триаж на пациентите. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки заместник-министър Александър Златанов.

Там ще се извършва триаж на пациентите и тези от тях, които не могат да останат на домашно лечение, ще се насочват за хоспитализация в лечебно заведение.

По думите на Златанов всички центрове ще разполагат с необходимата апаратура. В тези COVID зони ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Прегледите ще бъдат безплатни, като направление от личния лекар няма да е необходимо. Доболничната помощ трябва да се подкрепя и да се заложи повече на нея като профилактика, превенция и лечение, в случаите, в които е възможно, е допълнил той. С откриването на тези COVID зони ще се подпомогне и спешната помощ. По този начин ще бъдат поети част от „неотложните случаи”, е обяснил още Златанов.

Със заповедта на директора на РЗИ-Добрич се разпорежда да се преструктурира легловата база на „МБАЛ-Добрич“ АД, като се увеличи броя на леглата в Отделение по Инфекциозни болести на 48. Те трябва да са разпределени в два сектора. В COVID-сектора на 8 етаж в хирургически корпус трябва да има 45 легла, разположен. В инфекциозния сектор за лечение на други нозологични единици се заделят 3 легла, разположени в Отделение по Инфекциозни болести в терапевтичен корпус.

Задължителният брой легла за лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 в „МБАЛ-Добрич“ АД, гр. Добрич трябва да са 50, от които 45 легла в COVID-сектора и 5 лева за интензивни грижи в Реанимационния сектор към ОАИЛ,  базирани в  COVID-сектора.

В „МБАЛ-Балчик“ ЕООД леглата за лечение на коронавирус са 9, базирани към Отделение по Вътрешни болести. Според заповедта в ДПБ Карвуна трябва да има 4 легла, в ЦПЗ д-р П. Станчев - 5 легла.

Директорът на РЗИ разпорежда за осигуряване на необходимия брой легла да се създаде необходимата реорганизация на легловата база и обезпечаване с медицински персонал, като не се нарушава достъпа и не се прекъсва осъществяваната лечебна дейност в посочените структури.

Болницата трябва да поддържа готовност за оказване на медицинска помощ през периода на извънредната епидемична обстановка, чрез осигуряване на над 50% от легловия си капацитет за хоспитализация на пациенти с коронавирусна инфекция, при условията на безотказен достъп до медицинска помощ и хоспитализация при необходимост.

Определя се и задължителен брой легла за изолация на пациенти съмнителни за

инфекция със SARS-CoV-2 в лечебните заведения за специализирана болнична помощ, като в СБР Тузлата те трябва да са 2 легла, както и в СБР Медика Албена.

c