Балчик Култура

В Балчик се състоя литературна дискусия за писателя и журналист Яни Калиакренски

В рамките на “Събор на преселението – съхранената българщина”, който се провежда в Балчик, се състоя литературна дискусия за известния писател и журналист от началото на ХХ век Яни Калиакренски.

Бяха представени преиздадените през последните години книги на добруджанския творец „Суша“ и „Добруджанци“. За този незаслужено забравен автор говориха двама каварненци – Атанас Димитров – АтаДим, чиято е идеята, съставителството и издаването им, както и художникът, карикатурист и илюстратор Любомир Михайлов.

Яни Калиакренски е псевдоним на Яни Парашкевов Хаджиянев, роден на 12 януари 1898 г. в Каварна. Той изцяло свързва живота си с Добруджанския край. Радетел е за Свободна Добруджа, която отстоява с журналистическото си и писателско перо. Той е основател и участник в създаването и запазването на много български просветни и културни институции в окупираната от румънска власт Южна Добруджа.

Наричан е ученик на Йовков. Повестта му „Суша“ излиза през 1929 година. Изданието е с предговор от изтъкнатия български литературен историк, критик и писател проф. дфн Сава Василев, който споделя: „Сега книгите на Яни Хаджиянев – Калиакренски заживяват втори живот. Реално погледнато за днешния, а и за вчерашния читател, те са новопоявяваща се литература. Повестта „Суша“ (1929) изпреварва с няколко години сборника „Добруджанци“ (1934). Излиза през същата година, когато се печатат разказите от книгата „Смехът на Добруджа“.

През септември се отбелязват  105 години от Добруджанската епопея – пример за изумителния героизъм на войници и офицери, на талантливи командири и на най-обикновени хора, защитаващи своята земя с достойнство и себеотрицание. Това е една военна епопея, осъдена на забрава в продължение на десетилетия. В памет на това историческо събитие и като продължение на обществената и литературна реабилитация на автора се преиздава произведението на Яни Калиакренски.

През 2020 година, когато се навършиха 80 години от подписването на Крайовския договор и връщането на Южна Добруджа в пределите на България с подкрепата на Община Каварна и на родолюбиви българи, бе преиздаден сборникът разкази „Добруджанци“ (1934) на Яни Калиакренски.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *