Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Силен сватбен сезон в „Двореца“ в Балчик – през 2021 година ритуалите ще бъдат над 70

Много силен сватбен сезон отчитат в „Двореца“ в Балчик. От началото на годината до момента сред красивия естествен декор на бившата резиденция на кралица Мария са се венчали 57 двойки. До края на годината тържествата ще станат над 70, защото записванията продължават, каза директорът на Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ Жени Михайлова.

Традиционно мястото се предпочита за ритуала от румънски двойки. Тази година за първи път е имало сватба на молдовци. В Двореца сключват брак много англо-български двойки, както и руско-български.

Историческата сграда Нимфеум е била предпочетена за всички състояли се в Двореца бракосъчетания. „Младоженците са силно привлечени от артефактите под купола на тази сграда. Тя има колизеумни колони, триизмерни арки, отвътре е изписана с арабески, има чешма на повече от 100 години, има и масичка от римско време“, казва Михайлова.

След ритуала сватбените тържества продължават в различни ресторанти, но най-често в р-т „Корона“, който се помещава в сграда на Двореца.

През 2020 бракосъчетанията са били много малко заради пандемията, а тази година са с 200% повече. Има много отложени сватби от миналата година, които се провеждат сега.    

c