Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Проф. Киряков: Само 25-30% от пшеницата на полето е българска селекция

Добруджанският земеделски институт /ДЗИ/ предлага за новата кампания базови семена на цена от 850 лева за тон. 15 са сортовете обикновена зимна пшеница, 4 са сортотеве тритикале и 2 ечемик -  един пивоварен и един фуражен, съобщи селекционерът проф. Иван Киряков.

От сортовете пшеница „Пчелина“, „Драгана“, „Лазарка“, „Енола“ и „Ками“ се предлагат сертифицирани семена първо размножение, категория С1, на цена 650 лв./тон.

„В сортовата листа на България са вписани над 100 сорта зърнено-житни култури, основно пшеници. Това е огромно разнообразие от гледна точка на това, че самите производители се затрудняват какво да изберат да сеят. Становището на ДЗИ е, че те трябва да преценяват какъв им е районът, какви са им финансовите възможности, защото високопродуктивните сортове изискват съвсем друга технология и повече торове. Нека земеделците да не отритват родната селекция. В листата има по-продуктивни сортове, но има и такива, които не превишават нашата селекция“, коментира проф. Киряков.

Мнението му е, че липса на дистрибуторска и рекламна мрежа води от отлив от българската селекция. „Може би държавата трябва да се намеси, защото работата на научните работници е да създават сортовете, да проверяват технологиите, но не и да ходят да продават“, казва селекционерът.

По думите му 25-30% са българските сортове на полето, като в Института се надяват интересът да се запази на това ниво.

Освен пшеницата, тази година и зърнено-бобовите култури, основно сортовете фасул, които са селекция на ДЗИ, са с високи добиви - над 200 кг/дка, например сорт „Елексир“ и сорт „Устрем“. Това показва, че сортовете са добри и очакваме да има търсене, добави Киряков.

c