Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

От 7 до 70-годишни се хващат на хорото в „Танци на открито“ в Добрич

Всеки четвъртък от 18 часа дворът на читалище „Добрич 2017“ се оглася от български фолклор, а десетки малки и големи вихрят кръшни хора в продължение на 90 минути. Инициативата, насочена към всички любителите на фолклора, е "Танци на открито". Лятната фолклорна забава се организира от читалището и неговия председател Николай Нейчев, а  хорото води хореографът и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ Гергана Димитрова.

Пред Про Нюз Добрич тя сподели, че отдавна има идея за „Танцуващи квартали“ в Добрич. Затова, когато дошла поканата от Николай Нейчев да води „Танци на открито“ всеки четвъртък в двора на бившето училище „Дора Габе“ в кв. „Дружба“, тя приела радушно.

„Нашата идея беше след дългото стоене вкъщи и рестрикциите заради пандемията да донесем нещо хубаво и позитивно на града“, разказва Гергана Димитрова.

Инициативата „Танци на открито“ е напълно безплатна за хората, които идват да танцуват всеки четвъртък по час и половина - от 18 до 19,30 ч. Те са основно хора от квартала, но идват и от други места в града. Всяка седмица на хорото се хващат над 30 души на възраст от 7 до 70 години.      

„Танцуваме най-популярните хора, които се танцуват от всички любители в нашия район. Не е задължително да са характерни за Добруджа. Най-популярните са Ръка, Панделаж, Ганкино хоро, Еленино хоро, Дайчово хоро. Целта е хората, които идват, да ги знаят и да могат свободно да ги танцуват. Но на всяка репетиция разучаваме по един танц“, споделя още хореографът.

Тази вечер ще учат Тракийска ръченица. Неотдавна пък самите участници в "Танци на открито" поискали да разучат Чичовото хоро, което е толкова популярно, а не го знаят. И вече имат сериозен напредък, хвали ги хореографът. 

Гергана Димитрова се надява през следващото лято да може да реализира и идеята си за хоро по кварталите. Още повече, че тази година са поставени основите и инициативата се приема много радушно.  

c