Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Хан Аспарух вече се извисява на фасадата на едноименното училище в Добрич

Ликът на Хан Аспарух вече е на фасадата на едноименното училище в Добрич. Той е дело на художника Радослав Рудачев-Руди. Макар изображението да не е завършено, то е много внушително и впечатляващо.

Руди реализира проекта безвъзмездно. Той.е възпитаник на ОУ „Хан Аспарух”, там е учил от първи до седми клас. Това е една от причините да реши да изобрази създателя на българската държава на фасадата на учебното заведение. В ОУ „Хан Аспарух” бяха набрани над 2 000 лева, необходими за материалите и за наем на вишката, която творецът използва. Средствата бяха събрани  в първи учебен ден, когато учителите се отказаха от букетите си, и с благотворителни кутии.

Пред Про Нюз Добрич преди време той  сподели, че за него Хан Аспарух е една от най-знаковите фигури на исторически герои. Смята, че трябва да бъде увековечен чрез съвременното изкуство и това да остане за идните поколения.

 Фасадата, върху която е изрисуван Хан Аспарух, е висока около 10 метра.

Радослав Рудачев рисува Хан Аспарух не за първи път. Неговия лик той изобрази на графити-пленера „Историята на Шумен в графити”, който се проведе през юни. Събитието бе част от второто издание на фестивала за улично изкуство „Шумен и буден“. Там изрисува само лицето на Хан Аспарух на стена с височина 2 метра и дължина 40.45 метра. За мен това бе като подготовка за изобразяването му на фасадата на училището в Добрич, сподели творецът.

c