Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

„Двореца“ в Балчик и община в Чехия подписаха меморандум за културно сътрудничество

Меморандум за културно сътрудничество бе подписан днес от Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ и община Валашске Мезиржичи в Чехия. На събитието в Каменната зала на Двореца в Балчик присъстваха първият зам.-кмет на чешката община Ивона Воячкова, главният секретар Йозеф Матуха и финансистът Зденек Студеник. От българска страна подпис под документа положи директорът на КЦ „Двореца“ Жени Михайлова.

„Това е част от международното сътрудничество на двете държави. Меморандумът цели участие в културни събития, обмен на творци, различни практики в областта на културата и образованието, научни семинари. „Двореца“ посреща творци от цял свят, тук се организират множество изложби, пленери, културни конференции, премиери на книги, кинофестивал. За нас е важно да разширим обема на отношенията ни с училището по стъкларство в чешкия град и да го превърнем в обмен на хора на изкуството и образованието“, посочи Михайлова.

КЦ „Двореца“ от години успешно развива сътрудничество с училището във Валашске Мезиржичи. С подписването на меморандума тези отношения ще бъдат надградени. Жени Михайлова пък стана почетен гражданин на чешкия град заради заслугите ѝ за дългогодишния културен и образователен обмен с Балчик.

„Инициативата идва от нашата община. Искаме да продължим и разширим сътрудничеството си, което е от няколко години, но сега правим официално този акт. Това отваря нови перспективи за активности, които до момента не са извършвани. Първият резултат е участие на „Двореца“ в стъкларския симпозиум през септември т.г., който ще се състои в нашия град“, съобщи Воячкова.

Във Валашске Мезиржичи има детска школа по изкуствата, която има голям хор, който би искал да участва във фестивала „Черноморски звуци“ в Балчик.

Гостенката допълни, че Балчик е вдъхновяващо място и би било добре да бъде посетено от групи ученици и студенти от Чехия. Двете страни по меморандума ще разработват общи програми за обмен на творци, като първото събитие ще бъде след около седмица с премиера на книга-каталог на преподавателя по изкуство Йозеф Дивин в Балчик. Художници пък биха могли да покажат творбите си във Валашске Мезиржичи, където има прекрасни галерии.

33 ученици и трима преподаватели от училището по стъкларство ще пристигнат на 30 август на двуседмичен пленер в Двореца, съобщи Михайлова. Тя припомни, че доброволци от училището помагат през летните месеци в културния център при обслужването на туристите и дейностите в обектите на Двореца.

Предстои колекция от българско антично стъкло, организирана от Националния исторически музей, да бъде представена в чешката община. Събитието се очаква с интерес, тъй като в Чехия се обработва много стъкло, но антично такова няма. 

c