Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Д-р Милен Врабевски и Боян Ботйов - гости на форума „Българско наследство“ в Балчик

Седмият форум 'Българско наследство" - Балчик 2021, първи етап от Събора на преселението - съхранената българщина, продължи днес с откриване на изложбата “130 години педагогическо образование в Добруджа” с куратор доц. д-р Румяна Лебедова от Силистренския филиал на Русенски университет “Ангел Кънчев”.

В комплекс "Мелницата" доц. дфн Тодорка Георгиева представи изложбата на филиал Силистра на Русенски университет по повод 130 години педагогическо образование в Силистра и 50 години Полувисш педагогически институт Силистра. 

Лука Велчов от Букурещ разказа пред участниците за ролята на силистренското педагогическо образование въз основа на впечатленията му от обучението му в българското училище в края на 40-те години на миналия век. Той е родом от Банат и е възпитаник на Пирин Бояджиев от Силистра. Има ярки спомени от обучението си в българското училище в румънската столица.

На конференцията “За етнологията на българите: 80 години от възвръщането на Южна Добруджа и съхранената българщина” бяха представени нови изследвания за българските културни следи в Браила, Румъния. Тя бе с водещ доц.д-р Елена Рацеева от Тараклийския университет, Молдова. Във форума участваха учени от ВТУ, БАН, Етнограафския институт в София, от Кишинев, Браила, Украйна, както и емблематичният бесарабски българин от Молдова Димитър Боримечков, също и  етнолозите Славян Стоянов и Росен Гатцин от Варна.

Във втория ден на форума се състоя и конференция, посветена на 145 г. от смъртта на Христо Ботев. Сред докладчиците ще са Боян Ботйов, проф. К. Калчев, д-р Йордан Касабов и др.

При откриването поздрави поднесоха Боян Ботйов - председател на Общонародната фондация “Христо Ботйов”, и Димитрин Димитров - заместник кмет на Община Балчик

Поздрави към участниците поднесоха известният  бизнесмен, филантроп и меценат д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“, спомоществовател на форума, и Димитрин Димитров, заместник кмет на Община Балчик, с чието съдействие се провеждат събитията от форума и събора.

Сред участниците във форума бе и проф. Евгений Сачев - учредител и член на редица обществено-патриотични сдружения, сред които и Общонародната фондация "Хр. Ботйов". Той връчи на кмета на Балчик Николай Ангелов  копие на Славейковата библия и Златната книга на песните, където гениалното четиристишие на Христо Ботйов е записано със златни букви.

Плакет и пита за рождения си ден получи Галина Гаврилова- главен художествен ръководител на Детската танцова школа "Балик" в Балчик.

Съборът продължи с хора и фолклорни изпълнения.

c