Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Явор Гечев в Добрич: Конкуренцията няма да допусне поскъпване на хляба с 25%

Винаги, когато се радваме на по-висока цена на пшеницата, това се отразява и на цените на свързаните продукти, каза пред журналисти в Добрич заместник-министърът на земеделието Явор Гечев в отговор на въпрос защо при толкова богата реколта от пшеница насъщният поскъпва. Напомни, че цената на хляба е пазарна и не очаква поскъпването на хляба да достигне нива от 20-25%, каквито са прогнозите на производителите.

„Винаги се говори за толкова, а реалното поскъпване не е на тази база. Пазарът в крайна сметка определя стойностите. Да, най-вероятно ще има минимално поскъпване, но конкуренцията в крайна сметка ще си каже думата“, смята той.

Гечев припомни, че цената на брашното сравнително малко влияе на цената на хляба. Разходите за ток, вода или други енергоносители, вкл. и разходите за работна заплата, са с по-голяма тежест от самата суровина.  

По отношение на твърденията, че тази година реколтата от пшеница е рекордна, заместник-министърът коментира, че безспорно реколтата е добра, но се въздържа от генерални заключение.

„На фона на предишните 4-5 години, в момента имаме най-добра средна цена, която е трайна. Цените на световните борси също са пикови. Годината наистина е добра и това, може би, е справедливо  на фона на миналата година“, каза Гечев. На въпрос защо производителите се въздържат да продават, въпреки добрите изкупни цени, той заяви, че е право на производителите  да решат пазарната си стратегия. „Истината е, че пшеница има достатъчно. Няма кризисни ситуации на пазара“, категоричен беше той. Но припомни, че България, въпреки че е сериозен производител на зърно, не е световния играч, който може да определя цените. „Това дали производителите се въздържат от продажба или не, няма да промени коренно цените.  Явно земеделските стопани имат достатъчно средства. Това не е толкова голям проблем. Въпросът е, че трайните тенденции на пазара са добри, което е глътка въздух за земеделския сектор, свързан със зърнопроизводството“, каза той.  

c