Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В Добрич е една от най-солидните групи от последователи на науката Кабала

Скрита от векове мъдростта на Кабала се разкрива пред нас във време, в което сме достатъчно узрели и подготвени за обединение. Посланието на Кабала насочено към обединение на нациите, обществата и хората ще доведе до ново осъзнато състояние

Кабала е наука за получаването. Името й произлиза от думата „Ле-кабел”, което в буквален превод от иврит означава получаване. Георги Градинаров се занимава повече от 10 години с Кабала, като днес вече е преподавател към Международната академия по Кабала.

 „Когато човек започне да търси нещо вътрешно, да иска да разбере, че, освен целия този материален свят, у човек съществува и нещо много по-важно – себепознанието, то тогава той се обръща към познанието – от гръцката философия, през ученията на Блаватска, Рьорих, Дънов,  за да стигне до Кабала. Защото там намира отговор на въпроса какъв е смисълът на живота“, споделя Георги Градинаров.

Тази наука се изучава в Добрич от десетина години. В България има няколко центъра, които се занимават с Кабала – Варна, Пловдив, София, Бургас. Наред с тях е и Добрич, където има солидна кабалистична група. Дори Градинаров счита, че спрямо населението тук е една от най-големите групи. Явно Добрич подсъзнателно е един център на духовно развитие, смята Градинаров.

На въпроса дали той вече е намерил отговора за смисъла на живота Георги Градинаров отговаря: Не зная дали съм го намерил, но на този етап чрез Кабала разбирам цялата същност на Вселената и природата и на човека.

По думите му Кабала е наука като всички останали, като използва емпиричните знания, натрупани от векове. Тя съществува от около 4 хиляди години, но е била скрита преди 2 хилядолетия. Именно тогава се появява религията, която е противоположността на Кабала – раждат се юдеизмът, християнството, а по-късно и мюсюлманството. „Точно тогава започват да излизат тези червени конци, амулети, които всъщност нямат нищо общо с науката Кабала. Те са заместител на нещо, което човек вътрешно чувства, но не знае как да го изрази“, споделя Градинаров.

В книгата „Зоар“, което в превод на български означава „сияние“, е казано, че през 1995 г. Кабала ще бъде отворена, ще стане достояние на всички. „Това не е мистичност, а посочва, че  тогава хората вече ще са готови да приемат тези знания. Защото ако човек няма вътрешна нагласа и потребност, той няма да ги разбере. Само по този начин  може да усети всичко онова, което е около него“, обяснява Георги Градинаров.

Той посочва отговорите, които Кабала дава на някои от изначалните въпроси, които винаги са интересували човечеството.

„Ние казваме, че материята представлява 4% от Вселената, а всичко останало – какво е? Кабала казва, че ние се намираме в една енергийна субстанция, обща душа, обща енергия, в която сме частици на много ниско ниво – нивото на материята. От там нататък започваме да говорим вече за уподобяване на свойствата на самата природа. Уподобяването означава любов и отдаване. Тогава възниква и въпросът какъв е смисълът на живота. Отговорът е, че ние трябва да станем подобни на всичко онова, което е около нас, извън нас, защото ние сме егоисти. 100% егоисти, в което няма нищо лошо, тъй като досега егоизмът ни е развивал. Но оттук насетне той започва да ни пречи. Нещо, което ние усещаме, защото води до „самоизяждане“, споделя Градинаров.

По думите му Кабала дава отговор на въпроса защо в момента егоизмът е нараснал. „Просто защото трябва на базата на тази противоположност на природата да можем да усетим другата страна. Ако сега съществуваме в тази омраза, която всички усещаме, в това отблъскване, което съществува, дори и споровете на политическо ниво, на базата именно на тази противоположност човек може да каже: „Стига толкова, аз не искам повече да съм в това състояние, искам да почувствам положителното състояние“. Защото казват, че природата е плюсът, а ние – хората, сме минусът. Кабала казва, че до този момент ние се развиваме на животинско ниво. Едва сега започваме да ставаме истински хора. Дори Баал а Сулам, виден кабалист от 20-век, е написал статия, наречена „Последното поколение“. Хора, които започват вече да  разбират за какво е всичко.

„Има две възможности. Или искаме да стигнем до това ниво на любов и отдаване, което ще стане положително т.е. без сътресения. Или нещата ще се случат на принципа на страданието. Примери за това са Първата, Втората световна война и т.н. Пандемията от коронавирус също е част от това. Според кабалистите, от гледна точка на природата, пандемията има положително въздействие, защото селектира и ти дава възможност да мислиш „Защо?“, продължава обяснението си Георги Градинаров.

Той счита, че човечеството не си е научило урока. Затова има четвърта вълна на пандемията, ще има и следваща пандемия.

На въпрос какви са отношенията между Кабала и религията, той отговаря, че те са две противоположности. Кабала е наука, а религията материализира нещата – хората се кръстят на икони, докато Кабала е вътрешно състояние.

„Човек вътрешно трябва да усети и, както казват кабалистите, да се поправи, да излезе от егоизма, за да достигне до другото състояние. За това не са необходими никакви външни, показни действия. Нужно е само вътрешна промяна. Кабала казва, че взаимоотношенията между нас са в основата на всичко. Ако подобрим взаимоотношенията между хората, то тогава и природата ще стане много по-добра към нас. Колкото повече навлизаш в Кабала ставаш по-сензитивен, усещаш нещата, хората срещу себе си.

Иначе кабалистите също са егоисти като останалите хора. Дори казват, че при тях егоизмът е още по-развит, защото те искат да познаят целия свят, да разберат целия строеж на мирозданието, на света. За да искаш това, трябва да имаш голям егоизъм и да можеш да се бориш с него“, твърди Георги Градинаров.

Основната кабалистична група в Добрич наброява  15 души. В последния организиран курс са участвали над 60 души. Казва, че с Кабала се занимават всякакви хора, като професията няма никакво значение. Важно е вътрешното желание и нагласата да познаеш света, да познаеш себе си.

В семейството на Градинаров вече има приемственост на знанията за Кабала. „Много хубаво е ако се случва и в други семейства. Това е като генетична и духовна наследственост. Кабала казва, че основното нещо е възпитанието. Ако успеем да възпитаме децата си, поне едно поколение да възпитаме в любов и отдаване, по-нататък  става лесно. Това е нещо хубаво, ако се случва“, смята той.

В момента приключва курс на българската група, който ще завърши през септември. След това, на 29 септември, ще има нов кабалистичен курс за цяла България. Георги Градинаров ще е един от преподавателите. Желаещите от Добрич ще могат да участват както онлайн, така и на живо. Курсът продължава три семестъра по десет лекции, като всеки курс има ниво на разбиране, знания, чувственост, усещане. Първото ниво е знания, следва – ниво чувственост, а накрая  - повишена сензитивност и по-голямо желание, защото достигаш на ниво знания, но на чувствено ниво. Кабала е чувствена наука, тя не е само знания.

c