Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Ще заработи ли изобщо отново заводът за блокчета Итонг в Добрич?

Все още няма яснота дали затвореният през миналата година Завод за блокчета Итонг и плочи Мултипор на „КСЕЛА България“ ЕООД в Добрич ще възобнови някога дейността си. Предприятието спря да работи на 1 октомври 2020 година, а работниците и служителите бяха освободени. Тогава Про Нюз Добрич отправи запитване до ръководството на КСЕЛА за причините за прекратяване на дейността.

Получихме отговор от управителя на дружеството Борислав Дивизиев. Той обясни, че се извършват анализ и оценка на възможностите за мащабен ремонт, който по първоначални данни ще продължи минимум 12 месеца и ще включва отстраняване на неизправностите и изпитване на съоръженията за гарантиране на тяхната безопасна работа, преди да бъдат пуснати отново в експлоатация.

11 месеца след затварянето на завода съдбата му е неясна. Отново направихме запитване до Дивизиев, на което той отговори:

„Групата КСЕЛА продължава да анализира различни опции, свързани със завода в Добрич и при взимане на окончателно решение ще се фокусира върху най-добрите възможности за растеж на бизнеса в региона на Югоизточна Европа. Към момента може да потвърдим, че през 2021-ва година не се планират ремонтни дейности за отстраняване на повредите по производствените съоръжения.

Общо КСЕЛА бе принудена да освободи 67 служители след спирането на завода. Ако КСЕЛА вземе решение да възобнови дейността си в Добрич, бившите ни служители ще бъдат първи поканени в процеса за подбор на персонал.“

КСЕЛА е на българския пазар от 1994 година, като първоначално производството започва в завода в София. През 2006 година е открит и вторият завод на фирмата в страната – в Добрич.

‘’Ксела България’’ е част от Xella Group. През месец април 2017 година собствениците на Xella Group сключиха успешна сделка за продажбата на групата на американската компания Lone Star. През същата година от компанията отчетоха, че заводът в Добрич има много успешна история. Между 100-те завода, които има Xella по света всяка година има вътрешен конкурс, като се излъчва най-добрият. За последните 10 години Добрич три пъти е попадал на първо място.

c