Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Производители на органични продукти от Армения споделиха в Добрич идеи и опит с български колеги

10 фирми от Армения – производители на биопродукти, обменят идеи и опит със свои колеги български производители и търговци по време на изложението „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич. B2B срещите се провеждат в рамките на проект „Match&Grow“, финансиран от инициативата EU4Business на Европейския съюз и управлявана от Европалати.

Партньори по проекта са Търговско-промишлената палата в Добрич и Фондация „Център за подкрепа на инвестициите“ от Ереван.

Целта на посещението е засилване на сътрудничеството между арменски и български МСП, ангажирани в сектора на био храните, с цел създаване на устойчиви бизнес отношения и партньорство между фирмите от двете страни,  което да доведе до увеличаване на производството и продажбите, създаване на работни места, увеличаване на доходите или пазарния дял и т.н.

Производството на био храни е един от най-обещаващите и развиващи се сектори на икономиката. Този сектор създава връзки не само между различни сектори като селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, логистика и т.н., но и между околната среда и промишлеността, тъй като био храните ограничават използването на пестициди и синтетични торове, изключват генетично модифицирани организми, които имат отрицателно въздействие върху околната среда и здравето на хората.

В продуктовите листи на гостите от Армения са включени био продукти като: мед и пчелни продукти, органични сушени и пресни плодове и зеленчуци (кайсии, сливи, смокини, аспержи и др.) чай и сушени билки, био нектари и сладка, ядки, студено пресовани ядкови масла, био хумус.

Някои от тях могат да бъдат открити на щанда им на изложението, който се намира във фоайето на зала „Добротица“.

По време на пребиваването си, арменските гости ще посетят Фермерския пазар в комплекс "Стария Добрич", както и производители и търговци на био храни. 

c