Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Експерти: 86% от фермерите в България не използват цифрови технологии

Темата „Цифровата трансформация на българското земеделие и селските райони“ бе част от дискусията, организирана от Европа Директно Добрич и „Добрички панаир“, която се състоя в рамките на изложението „Селското стопанство и всичко за него“.

Над 7,5 милиарда евро са осигурени за програмата на ЕС „Цифрова Европа“. Става въпрос за цифровизация във всички области на живота, включително и селското стопанство. Това е важно за земеделието – с цифровизацията се намаляват бюрократичните пречки и разходите. Използването на тези технологии води до по-голяма конкурентноспособност, каза гл. секретар на ТПП Добрич Герман Германов.

Председателят на комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски посочи, че по отношение на дигитализацията има да се върши още много законодателна работа. „В България няма правила по отношение на контрола и използването на данните. Трябва да имаме определени правила за съвместимост между различните цифрови продукти“, каза Абровски.

Зам.-министърът на земеделието Румен Гечев изтъкна, че цифровизацията на селското стопанство е тема на темите и земеделието няма как да избяга от дигиталните технологии. Той добави, че темата е въпрос на настоящето, не на бъдещето. Заяви, че всички системи в управление на земеделието трябва да имат обща база данни, а агробизнесът не трябва да заплаща за голямата част от тези данни.

България е на последно място в ЕС по използването на цифрови технологии в селското стопанство, каза Владимир Николов от AgroHub.BG. Данните сочат, че 86% от фермерите не използват тези технологии, а останалите 14% ползват основно GPS навигационни системи.

Дигитализацията на селското стопанство спомага за увеличаване на продуктивността, подобряване на качеството на продукцията, предсказване на етапите в развитието на реколтата, по-прецизна борба с неприятелите, проследяване на процеса „от фермата до вилицата“, облекчаване на административния товар, посочи Николов и допълни, че Стратегията за цифровизация на българското земеделие и селските райони е приета от Министерски съвет през 2019 година.

В рамките на темата за Европейския зелен пакт и селското стопанство бе представена Асоциацията на българските Но Тилъри. Тя защитава един по-различен поглед към правенето на земеделие, а именно консервационното земеделие. Принципът му е да няма механична обработка на почвите, както и използване на постоянно покритие на почвата с растителни остатъци или покривни култури.

Бяха представени услугите на Европа Директно Добрич, които допринасят за повишаване на информираността на гражданите от областта за стратегическите цели на ЕС, за конкретни политики и сфери на въздействие и др. Европа Директно предоставя на гражданите възможност за обратна връзка с европейските институции, разпространява официални издания на ЕС, изгражда партньорства между граждани, студенти, НПО, земеделци, местни и регионални власти.

c