Водещи новини - дясно Култура

50 години талантът блести в Школата по изобразително изкуство към НЧ „Й. Йовков-1870” в Добрич

50-ия си творчески сезон започва през есента Школата по изобразително изкуство към Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” в Добрич с ръководител Румяна Стоянова. 50 години, в които стотици деца са се докоснали до това изкуство и са развили таланта си. 50 години, изпълнени с радост от създаването на красиви творби и от спечелени награди от многобройни конкурси у нас и чужбина.

Школата по изобразително изкуство е много посещавана, тази година възпитаниците й бяха от 3 до 20-годишни, разказа за Про Нюз Добрич Румяна Стоянова. Тя допълни, че вратите са отворени и за възрастни. Обучението е в няколко класа – живопис, графика, скулптура, керамика, художествен текстил, иконопис, стъклопис, работа на грънчарско колело. „Малките започват с общ курс на обучение, за да добият представа – сподели преподавателят. – Ако някой желае да се профилира, нещо конкретно да прави се включва в някой от класовете”. По думите на Стоянова една голяма част от децата остават в школата до 12 клас, когато се подготвят за кандидатстване във висши учебни заведения. Допълни, че предлага подготовка за всички университети, дори и за чужбина.

В школата работим основно по програми, които са в художествените училища, ако се обучават 5 години изкарват един курс като в художествена гимназия, сподели Стоянова. По думите й след това на децата не им е трудно при кандидатстването във висши учебни заведения. Преподавателят разказа, че работата с грънчарското колело и сравнително новост – от миналата година. За целта има специално обособен кабинет. „Не е лесно, много е трудно, особено за малките деца. Но пък им е интересно”, обясни ръководителят на школата.

Изминалата година бе трудна заради затварянията заради коронавируса, сподели Румяна Стоянова. Тя обясни, че е направила опити обучението да се провежда онлайн, но не се е получило. По думите на ръководителя на школата децата не са на ниво да могат да работят самостоятелно. Стигнало се е до отлив на деца. „Изпуснахме много международни конкурси – имахме специални покани за участия, но не се осъществиха – разказа преподавателят. Сред тях са творчески надпревари в Япония, Индия, Белгия и Нидерландия. Въпреки пандемията и произтеклите от нея трудности възпитаници на Школата по изобразително изкуство към НЧ „Йордан Йовков-1870 г.” имат награди от два национални конкурса.

„Целта на школата нe е участие в конкурси. Целта е децата да придобият умения, знания, възможности, които да им останат за цял живот. Да им е приятно, да изпитват удоволствие. Да им действа като арт терапия, те имат нужда от това – сподели Румяна Стоянова. – Участваме в конкурси ако специално ни поканят. Целта не е постоянно да сме с награди. За мен това дори не е възпитателно”.

Ръководителят на Школата по изобразително изкуство разказа, че много от възпитаниците й продължават с архитектура – и в страна, и в чужбина. От тази година нейни ученици се обучават във Финландия, Англия и Германия. Трима пък са в Лесотехническия университет – в ландшафтна архитектура и интериорен дизайн. „Насоките са основно към графичен дизайн, архитектура, ландшафтна архитектура и архитектурен дизайн”, обясни преподавателят. Тя посочи, че в годините назад няма неуспешен прием, няма дете, което да не е прието в университет, в който е пожелало. „Децата са на много високо ниво. Това е не само моя оценка, а и на колегите – когато отидат в София на курсове преди кандидатстване в университетите оценките са добри. И на мен това ми стига”, сподели преподавателят.

Румяна Стоянова ръководи Школата по изобразително изкуство към НЧ „Йордан Йовков-1870 г.” от 33 години. Занимава се с изобразително изкуство от 5-годишна при най-добрите преподаватели в страната. Започва случайно в школата по заместване, но се оказва, че това е призванието й. Като художник рисува основно живопис и иконопис, през годините се занимава и с керамика.

Надяваме се новият творчески сезон да протече нормално, да няма затваряния, сподели Стоянова. По думите й децата с нетърпение очакват да започнат заниманията. Дано да имаме възможността да работим, да не сме ограничени като миналата година, си пожелава преподавателят.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *