Бизнес Водещи новини Здраве Общество

Водна криза в с. Сенокос – кланицата може да затвори, а хората са готови за протест

Поредна водна криза в област Добрич – този път в балчишкото село Сенокос, където четвърта седмица има проблеми с водоподаването. Жителите на селото обмислят в знак на протест да затворят пътя Добрич – Балчик.

Към Про Нюз Добрич се обърна Бисерка Бонева – ръководител на кланицата на фирма „Прасе-То“ в селото. Тя алармира, че предприятието може да затвори заради липсата на вода.

Безводие в село Росеново: Част от къщите са със слабо налягане, а останалите – без никаква вода

„На 5 август получихме предупреждение, че за няколко дни ще бъде спряно водоподаването. Оттогава обаче ние нямаме вода. Половината село няма налягане, а по високите части водата изобщо липсва. Кметът Красимир Георгиев ангажира кооперации от Сенокос, които всеки ден ни носят по 4-5 цистерни вода, за да можем да продължим да работим“, разказа Бонева.

Тя сподели, че е много разтревожена, тъй като в момента в страната има нови огнища на Африканска чума по свинете /АЧС/. „Извършват се проверки от БАБХ и ние не можем да продължим да работим. Ние трябва да затворим кланицата, докато не отстраним проблема с водата. Никой не ни съдейства, освен кмета“, посочи Бонева.

От ВиК са казали на кмета, че от тяхна гледна точка проблем с водоснабдяването няма. Нямало причина да няма вода.

„Не можем да продължаваме така, с тези цистерни, които ни носят вода. Това е важно за целия район, АЧС не е шега. Ние сме кланица, ние не можем да работим без вода. А се оказва, че сме безсилни“, казва шефката на кланицата. Тя обясни, че там в понеделник и четвъртък се колят по 80-100 прасета, а в другите дни месото се транжира и обработва, зареждат се магазините.

Ако се наложи кланицата да затвори, над 20 човека ще останат без работа. Кметът Красимир Георгиев казва, че всички работници са от селото и ще пострадат и техните семейства. Той обясни, че е правена профилактика на помпената станция и след това налягането паднало – в половината село няма вода, а в другата половина струята е „колкото химикал“. Потърпевши са и други близки села – Гурково, Пряспа, Дропла, Змеево.

Георгиев носи вода на хората за битови нужди със собствения си трактор, на който закачва водоноска – също негова. „Имаме кравеферма с 400 дойни крави и две овцеферми със 700-800 овце. И там налягането е слабо. Всеки ден се моля на кооперациите, които имат сондажи, да помагат“, казва Георгиев.

Той заяви, че ако нещата не се оправят, той и съселяните му имат намерение да затворят пътя Добрич – Балчик тази събота или неделя.

Про Нюз Добрич потърси за коментар Димитър Николов – началник на ВиК – район Балчик. По думите му, имало е профилактика от Енерго Про няколко дни след 5 август и са били спрени мощностите на помпената станция, която захранва селото.

„Получи се съвкупност от проблеми и аварии, работили сме по тях всеки ден. Към момента мога да кажа, че проблемът е отстранен. След профилактика водата, когато се пусне, се образуват аварии, тъй като водопроводите са стари. Ние реално не можем да избегнем такива проблеми. Предприели сме нужните мерки. В момента колегите отстраняват една авария, която допринася в някаква степен за положението в Сенокос. В петък също отстранихме авария. Лично ще проверя дали хората имат вода“, обеща Николов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *