Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Успешни предприемачи вдъхновяват начинаещи в бизнеса от Добрич

До вдъхновяващите истории на успешни предприемачи от Варна и София  се докоснаха начинаещи в бизнеса от Добрич и региона.

Днес Търговско-промишлената палата в Добрич и център „Европа директно Добрич“ бяха домакини на Среща за млади предприемачи START IT. Тя бе организирана по програма „Еразъм за млади предприемачи“ от ИКТ Клъстер в партньорство с Българска търговско-промишлена палата, Търговско-промишлена палата - Добрич, Варненска търговско-индустриална камара, Община Варна, Община Шумен, Община Добрич и списание, „Европа директно Добрич“ и клуб Business Lady.

Основната задача на форума е да покаже успешни хора, които са тръгнали от една идея и да я превърнали в реалност, подчерта Тодор Митов от ИКТ Клъстер. Той представи възможностите на програма „Еразъм за млади предприемачи“, насочена към хора, които не знаят как да стартират бизнес. Чрез нея те могат да получат менторство в продължение до 6 месеца от успешни предприемачи в страни от ЕС и Великобритания.

Сред лекторите беше Йордан Йорданов, съсобственик и управляващ директор в компанията за недвижими имоти „Нов дом1“ във Варна. Той е от Добрич, тук е завършил средното си образование - в ПГ по туризъм „П. К. Яворов“.

Той сподели за начина на работа в компанията, за предизвикателствата пред мениджъра и подчерта, че е важно да се разбере, че бизнесът работи за „Негово Величество Клиента“. „основното качество на силния бизнес е да си уникален“, подчерта Йорданов. И допълни, че бизнесът е за хора, които имат светла визия и са позитивни.

Интригуващо и много полезно беше представянето на Поля Петкова, която има туристическа агенция, базирана засега в Испания, която предлага индивидуални и бизнес пътувания. Тя разкри как се справя с предизвикателствата и как е успяла да печели точно по време на пандемия, когато туризмът беше един от най-потърпевшите отрасли.

Сред лекторите бяха собственици на спортни центрове,  на компания за управление на сгради, на консултантски бизнес.

„Тук сме, за да ви вдъхновим и да покажем, че желанието не трябва да се подтиска, а да му се даде възможност“, подчерта Гена Събева. Вече 27 години тя успешно се развива като предприемач.  Работи в сферата на строителство и обзавеждане. Развива собствена франчайз марка „ВИТ.  Борсата за матраци”. Тя е и председател на Бизнес Лейди Клуб "Женско предприемачество". Клубът има програма за менторство. По време на събитието беше обсъдена идеята за учредяването на Бизнес Лейди клуб в Добрич.

Ръководителят на Европа Директно Добрич Таня Гичева сподели, че една от насоките в работата на информационния център в града е подпомагане на женското предприемачество.

Гена Събева сподели, че идеята е подобни срещи да станат регулярни, особено в отдалечени от столицата региони, като Добрич.

Събитието бе насочено към всички, които искат да стартират собствен бизнес и търсят начин да реализират идеите си и имаше за цел да подкрепи предприемачи от различни възрастови групи, независимо от бизнес областта, към която са се насочили.

c