Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Още важни уточнения преди старта на новата учебна година

снимка - кадър БНТ

При 10-процентна заболеваемост училищата ще превключват към режим на дистанционно обучение.

„Днес сутринта пристигнаха указанията от Министерство на здравеопазването, които прецизират някои от нашите насоки. Ще ги вземем предвид в пълна степен. Вместо 15% да е границата от болните ученици за преминаване в дистанционно обучение, да бъде 10%".

Това бе съобщено днес на брифинг от образователния министър в служебния кабинет проф. Николай Денков.

"Също има някои указания за носене на маски. И двете допълнения, които прави Министерство на здравеопазването, са свързани с факта, че Делта вариантът на вируса е доста по-заразен и по-лесно се разпространява сред децата. Учениците от първи до четвърти клас и децата в детските градини, ако сме в "зелена" зона, могат да бъдат без маски. Ако сме в "жълта", "червена" и "тъмночервена", тогава и те трябва да са с маски."

Ковид криза: При влошена обстановка училищата могат да сформират сборни паралелки

Относно възможността за по-различно прилагане на мерките спрямо ваксинираните, министър Денков поясни, че те също могат да пренасят вируса - така, че "и персоналът, който е имунизиран, да носи маски".

На 15 септември е възможно да има провеждане на първите часове в клас, както и онлайн - според зоната, в която попада учебното заведение. Стремежът на образователното министерство е всички първокласници да са в училищния двор за своя първи учебен ден.

c