Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

МЗ: Без спешни мерки - новата ковид вълна у нас ще е по-лека от първите три

Оценката на моментната епидемична картина не налага въвеждането на спешни мерки за територията на страната. 15-16% от населението на страната е със завършена имунизация, което създава спокойствие за посрещане на предстоящата четвърта вълна от COVID-19.

„Оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво, ще вземем на базата на експертните становища, които получаваме. Към днешна дата и в следващите дни не се налага да се взимат допълнителни мерки срещу COVID“. Това коментира служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в Народното събрание, след участие в заседанието на Комисията по бюджет и финанси.

По думите му, част от прогнозите на експертите са за по-леко протичане на все по-отчетливо оформящата се четвърта COVID вълна в страната. База за спокойствие дават данните на експертите - 15-16 % от хората са със завършена ваксинация, а една немалка част от населението вече се е срещала с вируса. Според здравния министър това е основание да се очаква по-ниска и по-бърза вълна в сравнение с досегашните три.

"Това на този етап е предположение. Наблюдавайки и съпоставяйки ситуацията с други страни, включително в Западна и Източна Европа, е много трудно да се направи категорична прогноза. За нас е важно бюджетът да бъде актуализиран бързо, защото COVID вълната настъпи по-рано, отколкото предполагахме.“

Прави се всичко възможно, за да не се унищожават ваксини, увери д-р Кацаров. Според него методиката, по която се изплащат допълнителните средства на медиците на първа линия, е претърпяла нужните промени, с цел недопускане на неясноти и спекулации.

снимка: БТА

c