Водещи новини - дясно Образование Общество

Ковид криза: При влошена обстановка училищата в област Добрич могат да сформират сборни паралелки

снимка: GETTY IMAGES

Училищата да могат да формират сборни паралелки за децата от един и същи випуск, които са в риск от отпадане от образователната система или чиито родители работят на първа линия.

Тази възможност за осигуряване на максимално дълго присъствено обучение през новата учебна година е записана в Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка, изготвени от Министерството на образованието и науката /МОН/.

Указанията за работа на училищата, детските градини и Центровете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването (МЗ), а днес предстои да бъдат обсъдени и със социалните партньори.

Ковид сценарии в 4 цвята и четири варианта за старт на училищата и детските градини

Сборни паралелки за ученици в конкретни училища ще се организират след решение на педагогическия съвет и съобразно възможностите на училището при активиране на т.нар. червен сценарий, по актуализираната от служебния здравен министър скала на коронавирусна заболеваемост – от 250 до 500 на 100 000 души на областно или национално ниво. В такава обстановка училищата ще могат да работят по определен от МОН график за преминаване към дистанционно обучение. Изискването е да се осигури максимално дълго присъственото обучение на учениците със специални образователни потребности.

При 14-дневна заболеваемост, надхвърляща нива от 500 на 100 000, страната влиза в тъмночервен сценарий и всички ученици следва да преминат в режим на обучение в електронна среда. Това бе обявено със заповед на министъра на образованието и науката. При епидемична обстановка (както в настоящия момент) – с по-ниска от тази заболеваемост, образователните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и МЗ за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията.

COVID-19: Нови 254 случая на Делта за седмица в страната, заболяемост от 128 на 100 000 вече в област Добрич

Насоките на МОН дават задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от инфекция при присъствено обучение. В сила остават протоколите за действие при дете или възрастен със симптоми на вируса.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *