Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Школа „Мъдреците“ към читалище „Йордан Йовков“ в Добрич е уникална за страната

Народно читалище „Йордан Йовков – 1970 г.“ в Добрич е единственото у нас, където съществува школа, насочена към събиране на мъдростта, която науката и различни учения ни дават. Това е школата „Мъдреците“ с ръководител Георги Градинаров. Тя съществува една от изминалата  творческа 2020/2021 г.

„Школата „Мъдреците“ започна да функционира от миналата година. Идеята беше да направим срещи с хората, на които да покажем какво значи мъдрост. Защото тя не се измерва само с думи, а с наука – физика, химия, психология, езотерика и т.н. Решихме, че това е много полезно в днешно време, защото сме залитнали много в материалното и губим почва в себе си като хора, като духовни същества, като душа. Счетохме, че е полезно да се направи такава школа, в която да каним хора, специалисти в дадена насока – квантови физици, психолози, хора, занимаващи се с различен тип наука, като науката „Кабала“, дъновисти, хора, които познават работата на Рьорих, Блаватска, Ваклуш Толев и други велики мислители, всичко, което човек може да си помисли за тази необятна дума мъдрост“, споделя Георги Градинаров.

За съжаление, пандемията, объркала нещата. Затова се наложило участниците в „Мъдреците“ да се ограничат само с виртуални срещи и с преподаване на науката „Кабала“.

Групата наброява около 15 души. В основата й е кабалистичната група в Добрич, която се преместила в читалището и така постепенно възникнала идея да разшири дейността си. Това са хора улегнали, с достатъчно опит, с различни специалности и професионални реализация. Има учители, социални работници, ръководители, служители, бизнесмени. Хора, които имат вътрешна необходимост от такъв вид знания, споделя Георги Градинаров. Някои възприемат мъдростта като източна философия, други като Бяло братство, квантова физика. Преценихме, че всичко това може да се включи в едно общо понятие „мъдрост“, споделя Георги Градинаров.

Надявам се, че пандемията няма да ни попречи и през следващата учебна година ще можем да развием своите идеи, допълва той.

По думите му, заниманията в школа „Мъдреците“ са подходящи за всички, готови да възприемат такъв тип мислене, които осъзнават, че има нещо повече от това да си консуматор и нещо вътре в тях ги кара да имат желание. Но важно е да имат вътрешната потребност за себепознание.  

Градинаров сподели, че няма информация на друго място  в страната да има подобна форма в читалище. „Когато информирахме Международната академия по „Кабала“, че нашето читалище започва да развива такава дейност, те бяха безкрайно щастливи. Защото това е поемане на обществена ангажираност, което е много важно“, каза той. И добави, че всеки, който проявява интерес, може да се запише през следващата учебна година.

c