Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Огромен успех за тениса в Добрич - шампионска титла за девойките от „Изида“

За първи път в историята на тениса Добрич има шампионки на България при девойките до 18 години -  Дария Великова, Лия Пенчева и Марина Христова  

За първи път в историята на тениса Добрич има шампионки на България при девойките до 18 години. Новината съобщиха за Про Нюз Добрич треньорите на ТК „Изида“ Михаил Атанасов и  Владислав Матеев.

На приключилото в Пазарджик Държавно отборно първенство до 18 години тенис клуб „Изида“ участва с два отбора, които се класираха в челната четворка, като тимът „Изида“-1 в състав Дария Великова – първа ракета, Лия Пенчева – втора ракета, и Марина Христова – трета ракета, след много оспорвани мачове завоюва шампионската титла.

Клубът участва с два представителни отбора. Капитани бяха Михаил Атанасов и Владислав Матеев. В отбор №2 взеха участие Даниел Иванова – първа ракета и Виктория Санкийска – втора ракета.

Надпреварата се проведе под домакинството на ТК „Фаворит“ /Пазарджик/. За нас тя започна в петък. Двата отбора на ТК „Изида“ стартираха директно от четвъртфиналите, като ТК „Изида“ – 1 бяха поставени под №2 , а втория отбор под №4 в схемата, съобщи Михаил Атанасов.

Там „Изида“-2 се изправи срещу „Хасково 2015“. „Играят се два сингъла и една двойка. Отстранихме ги с чиста победа 2-0 и нямаше нужда да се играе решаващ мач на двойки. „Изида“-1, които бяха поставени под №2 в схемата надделяха над ТК „Левски", гр. София с 2-0. На полуфинал „Изида“-2 се изправи срещу ТК „Фаворит", гр. Пазарджик, които бяха домакини и бяха поставени под №1 в схемата, тъй като са с най-високо класиране и са едни от най-добрите състезателки в тази възраст. Мачът завърши 2-1, като нашите момичета загубиха решаващия мач на двойки, но успяхме поне да вземем една победа на този силен отбор“, сподели треньорът.

„Изида“-1 се изправи срещу ТК„Кристи“, гр. Дряново, които бяха поставени под №3. Тимът от Добрич се наложи отново с чиста победа 2-0, като нашите момичета направиха много драматични мачове и успяха да вземат и двата мача.

В надпреварата за трето и четвърто място ТК „Кристи“, гр. Дряново надделя над „Изида“-2, Добрич. Те успяха да преодолеят нашия отбор, който играеше с последни сили, а едното момиче дори беше с температура от 37,6 градуса. Въпреки това опита да даде всичко от себе си и показаха много добра игра.

Така „Изида“-2 в състав Даниел Иванова и Виктория Санкийска се класира на четвърто място, коментира Михаил Атанасов.  

ТК „Изида“-1 се класира за финал срещу ТК „Фаворит“-1, гр. Пазарджик. Започнахме с победа с 1-0 като Лия Пенчева победи Каталина Петрова в три сета 2-6 6-2 6-4. Мачът беше много оспорван и продължи над два часа и половина.

Първата ракета Дария Великова игра срещу Александра Габровска, като поведе в първи сет много убедително 6-3, но втория сет не можа да намери правилния ритъм и го загуби с 3-6, а третия сет беше много оспорван до 3-3, но съперничката намери по-добрия начин за игра и взе по-правилните решения, в резултат на което спечели решаващия сет

При резултат  1-1 се игра решаващ мач на двойки. Нашата двойка е и републикански шампион до 18 години, след като на лятното лично първенство Лия Пенчева и Дария Великова спечелиха шампионската титла.

Във финалния мач те се наложиха в страхотна драма, като първия сет водеха 6-1, 5-2  и сервиз за спечелване на мача. Противничките успяха да намерят сили и да се върнат в мача. При 5-4 изпуснахме  два мачбола, те изравниха резултата до 5-5, при 6-5 имахме отново два мачбола, които загубихме, влязохме в тайбрек при 6-6, отново имахме три мачбола, отново ги загубихме и съперниците ни взеха втория сет. След това влязохме в решителния трети тайбрек сет, в който се играе до 10 точки. Изключително драматична игра, при която момичетата от Добрич поведоха с 8-2, след което изгубиха четири поредни точки, после резултатът стана 9-6, отново три мачбола, които изпуснахме и 9-10 за другия отбор, при  11-10 отново мачбол за нас, изгубихме с нерешителни отигравания в този момент, тъй като момичетата бяха под изключително напрежение и не можаха да намерят правилното решение, коментира треньорът. След драматична игра и резултат 13-11 в наша полза момичетата от ТК „Изида“-1 завоюваха титлата национални шампионки.

 Атанасов припомни, че през 2008 г. вицешампиони до 16 години станаха Велислав Матеев и Митко Петров от ТК „Изида“-Добрич, а през 2010 г. те станаха шампиони до 16 г. , през 2011 г. Митко Петров стана шампион на сингъл, но никога Добрич не е имал шампионки до 18 години при девойките. Дори и в по-ранна възраст не сме имали момичета на такова високо класиране в първенствата, посочи той.

Момичетата на ТК „Изида“ имат изключителен сезон, благодарение на усилията и  труда им, сподели още Михаил Атанасов.

Той благодари на целия екип, както и на ръководството на ТК „Изида“ за условията, които се осигуряват целогодишно за състезателите от клуба. Това, че процесът не се прекъсва, повлиява на  резултатите на състезателите от клуба, които те показват и през цялата година.

Шампионската титла е най-добрия завършек за сезон 2021 година за клуба. След кратък преходен период тенисистите на ТК „Изида“ ще започнат подготовка за предстоящия сезон 2022 г., който започва от края на ноември.

c