Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Граничните власти: Не може да се говори за мигрантски натиск на границата с Румъния

„За мигрантски натиск на границата с Румъния не можем да говорим, в последните дни имаме само единични случаи. Не мога категорично да кажа каква ще бъде ситуацията по-нататък, но към момента е сравнително спокойно“, заяви за Про Нюз Добрич началникът на ГПУ-Ген. Тошево Руслан Томов.

По думите му натискът е на западната ни граница, а случаите в област Добрич са по-редки, тъй като нашата граница се явява встрани от европейските дестинации. По-рано днес централни медии съобщиха за заловени около 30 мигранти в района на Ихтиман.

Миналата седмица на ГКПП Кардам са били заловени двама афганистанци. Те са пътували укрити в молдовски камион. През изминалата събота пък в град Генерал Тошево са установени двама граждани на Мароко, които са искали незаконно да минат границата. Били са задържани от служители на Гранична полиция и в момента са в ареста. Очаква се да им бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

През месец август е имало още един случай, при който на граничния пункт са били задържани  две лица нелегални мигранти.

През месеците юли и август т.г. Районният съд в Ген. Тошево е наложил мярка „Задържане под стража“ на 12 чужденци за нелегално преминаване през границата.

c