Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

23 август – Европейски ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма

23 август е Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма. Той е известен също и като Ден на черната панделка. На този ден Европа отдава почит на жертвите на националсоциалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.

Преди 75 години на 23 август Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като “Пакта Молотов-Рибентроп”. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние” и окупационни зони. На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война.

Денят бе определен от Европейския парламент през 2008/2009 година като „общоевропейски ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, които да бъдат почетени с достойнство и безпристрастно“ и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.[

Датата е предложена през юни 2008 г. на конференцията „Европейската съвест и комунизма” в Прага. На форума се приема т. нар. Пражка декларация.

В документа, подписан от чешкия президент Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, се призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма.

В декларацията на Европейския парламент се посочва, че Пактът Молотов-Рибентроп, сключен на 23 август 1939 г. между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи.

Членовете на Европейския парламент подчертават, че в Европа е слабо известно влиянието и значението на съветския режим и окупация върху гражданите на посткомунистическите държави.

На 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание на България прие решение в подкрепа на Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 3 юни 2008 г. и необходимостта истината за престъпленията на комунистическите режими да стане достояние на обществото. Решението не е подкрепено от народните представители на БСП и наследниците на БКП продължават да честват 9-ти септември.

В България този ден е честван за първи път на 23 август 2010 година.

c