Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

„Кафенце Мафенце“ – мястото за хубаво кафе в центъра на Добрич на Галин Ганчев

Едно хубаво място за кафе специалитети в Добрич носи веселото име „Кафенце Мафенце“ и се намира на пешеходната зона, срещу храм „Св. Георги. То е малко, няма маси и за да си вземеш напитка, трябва да се понаведеш. Кафето обаче е на ниво, а освен традиционните видове, човек може да опита и нещо по-рядко срещано. Като например веганчино, но за това – по-късно.

Собственикът Галин Ганчев е завършил ПГ по туризъм „П.К.Яворов“ в Добрич през 2005 година,  специалност „Технология и мениджмънт на производството и обслужване на заведения за обществено хранене“. Завършил е Икономическия университет във Варна, специалности „Счетоводство и контрол“ и „Корпоративен бизнес и управление“. Докато учил – работил като сервитьор, използвайки знанията от гимназията. Било много трудно да съвместява учене и работа, но успявал да се издържа.

Прекарал 4 месеца в САЩ на лятна бригада, трудейки се в „МакДоналдс“. После поработил в България и в края на 2014 година за втори път отива в САЩ, на студентски стаж в Палм Бийч Флорида.

„Работех в реномиран частен клуб, таксата за членство беше доста висока. Много добър опит придобих там“, разказа пред Про Нюз Добрич Галин. Минал през няколко етапа – от това да налива вода в чашите на клиентите, до мениджър.

Четири сезона е работил на туристически кораби по европейските реки като сервитьор. Там се запознава с приятелката си Яна. След като изкарва и пет сезона бил в Банско, където според него е най-добрата кухня в България, решава да развива собствен бизнес.

„Исках да видя как ще вървят нещата, ако аз отговарям за всичко. Да си призная, отворих това кафе в сериозна криза - октомври миналата година, по време на втората вълна на пандемията. Трудно тръгна. Въпреки че заведението е на пъпа на града, на пешеходната зона, през миналата зима било мъртвило. Заредиха се месеци, в които бяха на тотална загуба. Даже преди два месеца исках да се откажа. Яни обаче настоя да продължим, поне една година да видим как ще върви“, споделя Галин.

Това лято нещата се променили, работата се увеличила и това дало възможност на бизнеса да се закрепи.

„Аз съм голям почитател на кафето. Първоначално приготвянето на напитката беше за мене хоби. Аз работя бавно – все пак не съм бил барман и нямам този опит. Стремя се обаче да правя нещата по най-добрия начин. За мене е важно да разговарям с клиентите – даже не ги наричам клиенти, а гости. Трудно тук някой ще дойде, ще му дам поръчката и той бързо ще си замине – не, винаги се намира за какво да го заговоря. Винаги намирам как да започна разговор, искам да имам индивидуален подход към хората“, откровен е Галин.

Кафето, което използва е качествено, италианско. Предлага биофрапе, като използва био инстанстно кафе – продукт, който се обработва по по-различен начин от обикновеното разтворимо кафе.  Предпочитано в летните жеги е кафето Фредо, приготвено с еспресо и сметана. И разбира се фрапе, а Галин предлага детско фрапе без кафе, защото малките не бива да пият кафе. Тази напитка нарича студен муколад  - измислил вместо кафе да сложи какао и след това да продължи по технологията на фрапето.

„Опитвам се да наложа веганчиното - студен и топъл вариант, съответно за лято и зима. Името го измисли приятелката ми. Това е капучино, но приготвено с ядково мляко – обикновено кокосово или бадемово. Има го в големите кафе вериги, но в Добрич не съм чувал.“

Горещият шоколад много се харчел през зимата, много деца идвали за него. Галин и тази напитка е префасонирал – слага вътре шоколадови бонбонки, сметана и фламбира маршмелоу отгоре.

Предлага различни лимонади, както и Аперол шприц – класически слабоалкохолен винен коктейл, популярен в Европа, с ликьор, шампанско и сода. „Предлагах и чай матча, но го махнах от листата. Както знаете, това е висококачествен японски чай, но хората доста странно го гледаха, а и 2.50 лв. за чай им беше много, повдигаха вежди. Спрях и смутитата, няма търсене в Добрич“, казва Галин.

Дали се интересува от бариста – професионално обучение за приготвяне и сервиране на кафе? Бариста са хората, които познават всички възможни видове кафета и могат да ви приготвят точно това кафе, което вие искате, според вашите критерии. И да нарисуват невероятни фигури отгоре. „Да, това ме увлича и искам да се науча. Смятам да мина такъв курс, искам да мога да рисувам върху кафе“, отговаря Галин.

c