Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Пускат пощенска марка за Събора на преселението в Балчик

Сдружение “Българско наследство” Балчик издаде филателна марка, посветена на 80-годишнината от преселването на северодобруджанци в България през 1940 г., съобщи директорът на фестивала Маруся Костова. Тя ще бъде валидирана при откриването на Събора на преселението - съхранена българщина. Той ще стартира на 25 август с водосвет в Балчик.

Форумът е част от Седмия международен форум "Българско наследство". Той ще се проведе от 25 до 28 август в Културно-информационния център "Мелницата" в Балчик.
В първия ден ще бъде открита изложбата "Изпълнен дълг към премълчаната истина" на Държавен архив - Силистра, посветена на 80 г. от преселването на северодобруджанци. Програмата включва също и изложбата художествена фотография на Джемал Мехмедов от Шумен с куратор Айтен Мустафова от Русе. Тя е озаглавена "Красотите на Северното Черноморие". Калина Михайлова от с. Шуменци, Тутраканско представя колекция с добруджански носии и мельота "От раклата на баба“.
Програмата включва още изложбата "130 години педагогическо образование в Добруджа" с куратор доц. д-р Румяна Лебедова от Силистренския филиал на Русенски университет "Ангел Кънчев".
"За етнологията на българите" е темата на ежегодната конференция по история. Тя е с водещ доц.д-р Елена Рацеева от Тараклийския университет, Молдова. Ще участват учени от ВТУ, БАН, Етнограафския институт в София, от Кишинев, Браила, Украйна, както и емблематичният бесарабски българин от Молдова Димитър Боримечков, също и  етнолозите Славян Стоянов и Росен Гатцин от Варна.
Ще се проведе и конференция, посветена на 145 г. от смъртта на Христо Ботев. Сред докладчиците ще са Боян Ботйов, проф. К. Калчев, д-р Йордан Касабов и др.

Фолклорният конкурс ще се състои на 27 август, а на следващия ден публиката ще се наслади на изпълненията на победителите в галаконцерт.
По време на проявата ще бъде представен и новия брой на сп."Форум". На всички участници в Седмото издание на МФ “Българско наследство” ще бъдат подарени календари за 2022 г. със специално отбелязани датите на VIII МФ “Българско наследство” Балчик, България, 2022 г.

c