Балчик Водещи новини - дясно Култура

Пускат пощенска марка за Събора на преселението в Балчик

Сдружение “Българско наследство” Балчик издаде филателна марка, посветена на 80-годишнината от преселването на северодобруджанци в България през 1940 г., съобщи директорът на фестивала Маруся Костова. Тя ще бъде валидирана при откриването на Събора на преселението – съхранена българщина. Той ще стартира на 25 август с водосвет в Балчик.

Форумът е част от Седмия международен форум “Българско наследство”. Той ще се проведе от 25 до 28 август в Културно-информационния център “Мелницата” в Балчик.
В първия ден ще бъде открита изложбата “Изпълнен дълг към премълчаната истина” на Държавен архив – Силистра, посветена на 80 г. от преселването на северодобруджанци. Програмата включва също и изложбата художествена фотография на Джемал Мехмедов от Шумен с куратор Айтен Мустафова от Русе. Тя е озаглавена “Красотите на Северното Черноморие”. Калина Михайлова от с. Шуменци, Тутраканско представя колекция с добруджански носии и мельота “От раклата на баба“.
Програмата включва още изложбата “130 години педагогическо образование в Добруджа” с куратор доц. д-р Румяна Лебедова от Силистренския филиал на Русенски университет “Ангел Кънчев”.
“За етнологията на българите” е темата на ежегодната конференция по история. Тя е с водещ доц.д-р Елена Рацеева от Тараклийския университет, Молдова. Ще участват учени от ВТУ, БАН, Етнограафския институт в София, от Кишинев, Браила, Украйна, както и емблематичният бесарабски българин от Молдова Димитър Боримечков, също и  етнолозите Славян Стоянов и Росен Гатцин от Варна.
Ще се проведе и конференция, посветена на 145 г. от смъртта на Христо Ботев. Сред докладчиците ще са Боян Ботйов, проф. К. Калчев, д-р Йордан Касабов и др.

Фолклорният конкурс ще се състои на 27 август, а на следващия ден публиката ще се наслади на изпълненията на победителите в галаконцерт.
По време на проявата ще бъде представен и новия брой на сп.”Форум”. На всички участници в Седмото издание на МФ “Българско наследство” ще бъдат подарени календари за 2022 г. със специално отбелязани датите на VIII МФ “Българско наследство” Балчик, България, 2022 г.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.