Туризъм Храна и напитки

Морска кухня от Българево на Фестивал на традиционната храна в Историческия парк

В дните от 27 до 29 август Исторически парк ще бъде домакин на Международния фестивал на традиционната храна. Посетителите ще вкусят черноморска кухня от село Българево, ястия от Северозападна България и Трънското ждрело. Ще се запознаят с ядливите горски гъби в нашата страна, ще хапнат гозби, приготвени с тях и т.н. От Родопите ще опитат синдирмьо и патетник и ще пийнат матан. Майстор от с. Бориково ще покаже как се бие масло и се пълни тулум за приготвянето на прословутото тулумено сирене по рецепта отпреди половин век.

За най-малките гости ще има палачинки от лимец, обилно намазани с естествени сладка, маджун и много мед.

Гости на събитието ще бъдат арменски и турски майстори готвачи. От Национална академия „Кулинарен историк“ и Музей на хляба и традиционните храни ще ни запознаят с кулинарните традиции от древността. Предвидени са и много други изненади.

В петък, 27 август, през целия ден ще има пазар на фермерски продукти – ще бъдат представени млечни изделия, производители ще изложат тахани от различни видове ядки. Indonesian Embassy Sofia – Посолство на Индонезия ще изложи щанд с кулинарни изкушения и сувенири, вкуснотии от Музей на хляба и традиционните храни, естествени продукти от зеленчуковите градини на Исторически парк и още много други.

Вечерта пред Тракийския дворец, посетителите ще наблюдават демонстрации от реконструктурския екип на школа „Величие“ към Исторически парк, музикални и танцови изпълнения от местни състави и други изненади.

Входът за събитието ще е обикновен билет за Историческия парк.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *