Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Нова онлайн платформа с AI въвеждат в образованието, квалификации и техника за преподавателите

Започнати са обсъждания на няколко нива за това как трябва да изглежда електронната платформа за "образованието на утрешния ден" или как децата да учат в дистанционна форма на обучени в бъдеще - при пандемични ситуации, както и при изявено желание за самостоятелно обучение вкъщи.

Това стана ясно от думите на образователния министър Николай Денков по време на петъчния парламентарен контрол.

Няколко са вариантите, които се обсъждат на този етап, като се комбинират налични образователни материали онлайн и се осигури квалификация на учителите как да използват тези ресурси, включително с възможност за оценка на децата.

проф. Николай Денков / снимка - Велислав Николов

"Разглеждаме възможностите с модули за индивидуализирано обучение на децата, което предполага учителят да може да получи подкрепа за изработка на тестове с помощта на изкуствен интелект (AI). Тези технологии вече се изпитват по света, но в България все още ги няма."

В следващите няколко месеца предстои да се вземе решение какво да представлява платформата, а тя навярно ще се финансира с евросредства, уточни образователният министър.

МОН ще осигури и недостигащите малко над 40 000 устройства за обучение в електронна среда, като вече са поръчани 15 500 от тях. На 13 август обявихме обществена поръчка и за още 24 500 устройства, обясни той.

На няколко нива вече се обсъжда и как трябва да изглежда електронната платформа за образованието - с квалификации за учителите, с възможности за оценка на работата на децата и с модули за персонализирано обучение на учениците. Решението трябва да се вземе в следващите няколко месеца, а след това с европейски средства ще се направят обществени поръчки за изработка на софтуера и за връзката му със съществуващите образователни ресурси, стана ясно от отговора на министъра.

Предвид ковид пандемията министерството вече е разписало и различни мерки за това как да протича обучението през следващата година. Те са изпратени до Министерство на здравеопазването, а на 24 август ще се обсъждат и в съвета за тристранно сътрудничество.

Основната мярка за преодоляването на дефицитите от дистанционното обучение през последните 2 г. е свързана с осигуряването на максимално присъствено обучение. Това ще позволи да се обхване и новият материал, но и да се направят упражнения върху материала, който не е усвоен достатъчно добре при дистанционното обучение, коментира Денков.

Разписаните в насоките задължителни и препоръчителни мерки осигуряват условия за преминаване към обучение в електронна среда само в краен случай и най-вече на локален принцип - на отделен клас, отделно училище, на група от училища в даден регион, според епидемичната обстановка, обясни той.

Служебното правителство е отпуснало 500 000 лева за библиотеки и кътове за четене в 96 училища. 

източник: 24chasa.bg

c