Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Малки и големи чистят парк в кв. „Рилци“ в Добрич, за да имат място за игри и отдих

Деца и възрастни от квартал „Рилци“ в Добрич почистиха от отпадъци и клони площ от около 5 декара. Желанието им е тя да се превърне в парк, където децата да могат да играят, а възрастните да спортуват и почиват.

Инициативата за облагородяване на градската среда в квартала е на сдружението с нестопанска цел „Заедно за Рилци“. В него членуват 28 съкварталци. Една от неговите цели е изграждане на детски и спортни площадки, както и други спортни съоръжения на открито.

На събрание на сдружението е взето решение да започне почистване и облагородяване на терен с площ около 5 декара. Инициативата за почистването е провокирана от желанието на децата и жителите на квартала там да бъде изградена детска площадка.

От сдружението посочват, че със собствени усилия и помощ от Общината с козметични действия може теренът да се преведе в по-приветлив вид и поне частично да се удовлетвори желанието на децата да има къде да играят.

Кварталът е доста изоставен от полезрението на общината дълги години, споделят живеещите тям. В кв. „Рилци“ има много млади семейства с деца. Някои са кореняци от квартала, а други са се преместили през последните години.

Членовете на сдружението посочват, че при всяко събиране в квартала нееднократно е обещавано да бъде обособено място за спорт и отдих. „На сайта на Общината е публикуван проектът за ПИРО, където е заложено изграждане на парк в квартал "Рилци" на терен от 33 декара, но без да е ясно какво и кога ще започне“, добавят те.

Дотогава жителите на квартала предвиждат да облагородят парка с площ от 5 декара, като се надяват на помощ от Общината за поставяне на контейнери за събиране на зелените отпадъци от почистването, за поставяне на дървени пейки за отдих, изграждане на други кътове за игра на открито като тенис на маса, игрище за волейбол и други обособени терени за спорт.

Искаме да разчистим и поетапно да започнем да изграждаме детски площадки за различните възрастови групи, споделиха участници в инициативата. Те са получили съгласие от Общината да започнат разчистването на този парк, като преди това нейни служители са почистили тревата там. След това деца и възрастни са изчистили отпадъците, събрали сухите треви и клони от дърветата.

На терена има метални катерушки. Живеещи в квартала и специалист от Общината са ги огледали и предстои гражданите да ги почистят и боядисат. От общинската администрация са се ангажирали да изготвят проект, за да се обособят детски и спортни площадки. Обещали са два елемента от площадките и ударопоглъщаща настилка

„Идеята ни е да сътворим място за децата. Имаме нужда да оградим тази площадка, за да е обезопасена. Искаме от парка да могат да се възползват и възрастните, за да го поддържат. Той се намира точно срещу читалището и част от инициативите му ще могат да се изнесат там“, споделят членовете на сдружението.

Искаме това място да не стои грозно и безстопанствено, а да има социален ефект, добавят те. Гражданите са наясно, че ще трябва да поемат немалко от разходите, за да се случи това. Сега ще закупят боята, с която да се боядисат катерушките. Ще финансират изграждането на оградата. Ако Общината не им помогне като осигури кошчетата, ще събират средства и за тях, споделиха още те.

c