Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

30 хил. лева са осигурени за подкрепа на училища с маломерни паралелки в община Тервел

С близо 30 000 лева Община Тервел предвижда да подкрепи сферата на образованието през новата учебна година. Конкретната причина е наличието на паралелки, в които заради демографския проблем учениците ще са по-малко на брой спрямо определения държавен стандарт.

Според актуалния анализ, който идния четвъртък ще бъде представен за обсъждане в общинския съвет, в общинските училища ще се наложи през учебната 2021/2022 година да има 38 маломерни и три слети паралелки.

В доклада на кмета Симеон Симеонов се посочва, че финансирането се осигурява до края на календарната година. За две от учебните заведения - ОбУ "Васил Друмев" в село Орляк и основно училище "Паисий Хилендарски" в Безмер, прогнозата е , че ще успеят да се справят със ситуацията в рамките на делегираните бюджетни средства.

Едва петима ученици в слятата паралелка (на първи и трети клас) в защитеното училище "Отец Паисий" в село Нова Камена ще прекрачат училищния праг на 15 септември. Толкова ще са децата и в друга класна стая - на учениците от втори и четвърти клас. Слята паралелка ще има и в началното училище "Христо Ботев" в село Каблешково - между първи и трети клас.

Други маломерни паралелки - от по 6, 7 или 8 ученика (от 7-и до 10-и клас), ще има в обединеното училище "Д-р Петър Берон" в село Коларци. В маломерни паралелки ще учат и всички 65 деца в основно училище "Христо Ботев" в село Зърнево.

c